News Flash:

Premisele bataliei de la Tannenberg (1914)

1 Iunie 2015
886 Vizualizari | 0 Comentarii
Tannenberg
In 1914 Imperiul german, conform strategiei sale a trimis sapte armate pe Frontul de Vest ca sa ingenunchieze cat mai repede Franta Planul Schlieffen, considerand ca Rusia este un inamic secundar. Germania avea in plan, ca dupa invingerea rapida a Frantei isi va deplasa fortele armate in est, astfel ca a lasat pe Frontul de Est doar Armata a 8-a germana. Mobilizarea rusa insa a avut loc mult mai rapid decat s-ar fi gandit germanii. In probabil mai putin de o luna, rusii au fost capabili sa infiinteze zece armate complete, cu un efectiv total mai mare decat fortele armatei germane de pe ambele fronturi, astfel ajungandu-se in situatia ca la Tannenberg numarul militarilor rusi era aproape dublu fata de cea a germanilor.

Vezi si Batalia de la Keresztes

Armatele imperiale ruse au invadat Prusia Rasariteana avand ca obiectiv ocuparea orasului Königsberg. Datorita superioritatii, sansele erau initial favorabile rusilor. Primul contraatac a armatei imperiale germane a fost respins la 20 august la Gumbinnen. Dupa aceasta infrangere, comandantul german al sectorului, Maximilian von Prittwitz, temandu-se ca va fi incercuit de rusi, a ordonat retragerea armatei dupa raul Vistula, cedand toata Prusia Rasariteana rusilor. Pentru aceasta actiune, de fuga din fata inamicului, von Prittwitz a fost demis si deferit curtii martiale. La data de 23 august 1914, comanda Armatei a 8-a a fost preluata de Paul von Hindenburg, care a reluat ofensiva armatei germane, in calitate de sef de stat major fiind numit Erich Ludendorff, unul dintre eroii campaniei din Belgia.
Hindenburg si Ludendorff,pictura din 1928

Vezi si Batalia de la Korsun

Armata germana era plasata la sud-vest de Königsberg, iar cele doua armate rusesti la est (Armata I-a sub comanda lui Paul von Rennenkampf) si la sud (Armata a II-a sub comanda lui Alexander Samsonov). Germanii au interceptat comunicatiile rusesti, afland ca cei doi generali rusi se desta reciproc si faptul ca intre cele doua armate exista un spatiu liber.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imperiul german planul schlieffen germania prusia rasariteana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2224 (s) | 23 queries | Mysql time :0.068903 (s)