News Flash:

Preocuparile cultural-artistice ale familiei Rosetti - Tescanu

22 Ianuarie 2015
1338 Vizualizari | 0 Comentarii
Preocuparile cultural-artistice ale familiei Rosetti - Tescanu au prins contur odata cu Costachi Rosetti, a sasea generatie a Rosettestilor. Pe la 1840 s-a distins drept Costachi cel Intelept, autodidactul. Pasind, alaturi de ghid, prin salile conacului de la Tescani, vizualizand, in acelasi timp, in memorie, fotografiile cu grupurile de artisti, muzicieni, scriitori, adunati in sedinte de creatie colectiva ori doar in momente de relaxare, simti greutatea care te apasa si te obliga la o contemplare melancolica. Acelasi ghid iti intrerupe momentul de reverie, revenind la Costachi Rosetti, care "era invatator. A fost primul profesor in sat, iar scoala primara se afla in conac pentru ca nu era in sat." Conacul devenise in primul Razboi Mondial spital militar rus. Dar ceea ce crease o familie timp de generatii avea sa fie desfiintat si batjocorit odata cu instaurarea comunistilor, care la 1 mai 1949 decid ocuparea Asezamantului de Cultura de la Tescani, moment in care e distrusa biblioteca, cartile confiscate, unele retopite. Conacul devine, pe rand, crescatorie de pasari, sediu S.M.T. (Statiune de Masini si Tractoare), ulterior scoala elementara. "In 1972, cand a inceput renovarea, era crescatorie de pasari, iar unde stam noi acum (n.red. Sala Oedip) era plin de moloz, a venit o parte din familia Cantacuzino, Maria Rosetti fiind casatorita cu Mihail Cantacuzino, cu 2 copii. Atunci, rudele din Franta, cand au vazut ce este la Tescani, au inceput lucrarile, iar in 1979 s-a dat in folosinta. Pana-n 1990 camera in care avem mobilierul de pe timpul familiei nu putea fi expusa," ne explica ghidul.

Vezi si Theodor Rosetti, prim-ministru al Romaniei in perioada 1888-1889

Revenind la vremurile onorante ale conacului, Dumitru Rosetti - Tescanu (fiul lui Costachi) a ridicat locul la rang de asezamant cultural. Acesta, desi implicat in viata politica (deputat in Camera la 1879 si 1889 - 1895, primar al comunei Tescani la 1879, prefect de Bacau, 1888), prefera mediul pur cultural, avand convorbiri cu marele sau prieten Vasile Conta (filosof, ministrul Instructiunii Publice si Cultelor), cu Radu Rosetti, de la Caiuti. De altfel, Dumitru a fost si presedintele Ligii Culturale din Bacau. Dupa moartea sa, sotia Alice Rosetti - Tescanu (fosta Jora) devine amfitrioana pentru inca patru decenii, continuand seratele, concertele de la conac. Alice, coboratoare din ilustrele familii Negri si Jora, se remarcase prin spiritul cultural, deschiderea fata de muzica, atragand admiratia unora precum Vasile Alecsandri ori memorialistul Radu Rosetti (de la Caiuti).

Vezi si Activitatea lui Constantin A. Rosetti de dupa revenirea in tara (1857)

George Enescu, un titan la Tescani

La renumele Asezamantului de Cultura Tescani a contribuit intr-o maniera semnificativa si George Enescu, legat definitiv de locurile tescanenilor prin dragostea pe care i-o purta Mariei Rosetti, printesa moldava. Citam din Amintirile sale momentul intalnirii dintre cei doi: "Inainteaza spre mine, fatal, irezistibil, pe cand eu merg, ca o somnambula, in intampinarea lui. Cu o stransoare fierbinte mi-a luat mainile pe care i le-am intins cvasiinconstient. Nu stiu ce cuvinte importante mi-au scapat, fara ca macar sa-mi dau seama de ceea ce se intampla; cazusem parca intr-o prapastie, cu o minunata senzatie de prabusire". Citatul vine ca o necesitate in vederea stabilirii legaturii dintre Enescu, Maria Rosetti si Tescani, locul in care au locuit cei doi, in lumina celor spuse de ghidul nostru contemporan. "Vizitatorii raman surprinsi de ceea ce vad. Unii nu aveau cunostinta de conac, altii de faptul ca Enescu a stat la Tescani. Nu stiu ce legatura este intre Enescu si Tescani. Si-a iubit foarte mult locul, de aceea a si cerut sa fie inmormantat la Tescani. Enescu, nascut la Liveni, Botosani, a primit invitatia lui Mihail Jora (verisor cu Maria Enescu) de a da concerte la patru maini cu Alice Rosetti (soacra sa). Marea opera Oedip a fost inceputa la Tescani si terminata la Tescani. Prima data a fost jucata la Paris in 1936. Pe ultima fila este semnat Tescani, 10 iulie 1936."

Tescanenii, primii tarani improprietariti

Legatura stransa dintre comunitate si boierii Rosetti se datoreaza si demersului initiat de Costachi cel Intelept in problematica taranimii. Avand starea de mare proprietar, acesta isi facu o datorie din improprietarirea taranilor. Cum nu reusise sa-si convinga confratii din Divanul Ad-hoc, Costachi lansa in presa un proiect de improprietarire, sustinut de Ion Ionescu de la Brad, insa privit cu ostilitate de catre boieri. "...era renumit pentru spiritul lui de dreptate si generozitate fata de nevoiasi. Nu-si daduse taranilor o parte din pamanturi, cu zece ani inaintea legii exproprierii? De aici veneau si raporturile aproape familiale intre Curte si sat," nota despre bunicul ei Maria Rosetti. "Aici aveau loc foarte multe intalniri. Taranii aveau un mare respect pentru Costachi Rosetti, pentru ca acesta era pentru improprietarirea lor si ii ajuta foarte mult. Le ajuta pe batranele care erau vaduve dupa primul razboi mondial. Ii respecta foarte mult pe tarani. Improprietarirea s-a facut prima data in Tescani. De aceea lumea il iubea foarte mult. Spuneau foarte multi batrani ca, atunci cand era Craciunul, facea un brad foarte frumos in hol si dadea daruri batranilor," ne impartaseste ghidul muzeului, potrivit onestiexpres.ro.

Cum l-au prins tescanenii pe regele Poloniei

Rosettestii ascunsi in Tescanii lor opuneau rezistenta, in fruntea taranilor, bandelor straine care-i atacau. Astfel, citand cu aproximatie din amintirile Mariei Rosetti, prin secolul al XVIII-lea stramosul printesei a atacat, prin imprejurimile Bacaului (Margineni), o banda de aventurieri polonezi. In timpul incaierarii, capetenia bandei a fost capturata de catre tescaneni. Mare a fost uimirea cand l-au recunoscut pe insusi regele Poloniei, Stanislas Leszczynski. Intors in Polonia, regele i-a oferit boierului Rosetti o pusca incrustata in sidef si argint, ca marturie a recunostintei sale pentru grija care i s-a purtat de cand cazuse prizonier si pana a fost predat, la Iasi, sub escorta, domnitorului Moldovei.

Implicarea familiei Rosetti in viata politica a vremii a fost importanta si influenta. Doua scene sunt relevante in acest sens, povestite de ghizii nostri, unul contemporan, altul alaturi de noi prin Amintirile sale. ,,Costachi a fost propus pentru preluarea domniei Moldovei inainte de a fi Alexandru Ioan Cuza, pentru ca Costache Rosetti era inrudit cu Elena Cuza." Pe de alta parte, Maria Rosetti ne arata miscarea politica pe care trebuia sa o puna la cale in favoarea generalului Averescu: "Il asteptam pe Averescu in aceasta seara, la cina. Pe marele Averescu, care, de la Bacau,unde isi are resedinta de generalisim, vine la vila noastra, sa vorbim despre politica la zi, sa facem planul unei regenerari nationale. … sa-l conving pe rege sa-i debarce pe liberali si sa-i incredinteze puterea lui Averescu. Mai apoi, sa-l influentez pe acesta din urma, in cursul a doua sau trei intrevederi in casa sa bogata. Dintr-o data, planurile mele de regenerare nationala se prabusesc … auzindu-l vorbind mereu si mereu numai despre el."

Tescanii, satul la margine de drum, cu o istorie fabuloasa

Daca randurile de mai sus nu v-au convins sa vizitati Conacul de la Tescani, comuna Beresti Tazlau, va mai spunem ca acolo puteti vedea franturi din viata culturala a Moldovei si Romaniei intinsa pe cel putin 150 de ani, dar si obiecte de arta contemporana. "Avem vioara pe care a primit-o Enescu la 18 ani, de o mare valoare. Avem foarte multe acte, scrisori ale lui Enescu, partituri vechi, pe care le pastram in arhiva, pianul sau si alte obiecte personale. Avem si o expozitie de arta, cu tablourile donate de cei care vin in taberele de creatie, aproximativ 686 tablouri. E o bogatie pentru un sat de langa Bacau sau langa Moinesti. Iar in curtea conacului se afla o biserica din 1879. Aceasta a fost a satului si a conacului. Ulterior s-a facut biserica in sat, iar toata catapeteasma si alte obiecte religioase s-au dus in biserica satului."
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rosetti tescanu costachi rosetti rosettestilor autodidactul tescani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2424 (s) | 23 queries | Mysql time :0.083277 (s)