News Flash:

Prima batalie de pe Lacurile Mazurice

18 Februarie 2015
812 Vizualizari | 0 Comentarii
Prima batalie de pe Lacurile Mazurice a fost o ofensiva a Imperiului German de pe Frontul de Est in prima parte a Primului Razboi Mondial. Ea a respins inaintarea Armatei I ruse de-a lungul intregului front, scotand-o de pe teritoriul german. O continuare a inaintarii germane nu a fost posibila din cauza sosirii Armatei a X-a ruse pe flancul stang al germanilor. In ciuda unei superioritati numerice de 2:1 si a pozitiei defensive bine fortificate, rusii au suferit o grea infrangere si s-au retras cu pierderi grele, lasand in urma 150 de tunuri.

Eforturile germanilor de a elimina ramasitele Armatei a II-a se terminasera la 2 septembrie, iar Paul von Hindenburg a inceput imediat sa-si mute unitatile in intampinarea capatului sudic al liniei lui Rennenkampf. El putea sa ignore linistit flancul drept (nordic) al rusilor, care se afla in fata fortificatiilor puternice de langa Königsberg. Pe langa aceasta forta, se aflau doua corpuri aduse recent de pe Frontul de Vest, Corpul de Garda in Rezerva⁠(en) si Corpul XI⁠(en). Ca si Rennenkampf, Hindenburg a trimis trupele cele mai noi in capatul de nord al liniei si a pus la cale o ofensiva impotriva sudului. Spre deosebire de Rennenkampf, Hindenburg avea la dispozitie suficiente forte nu numai pentru a acoperi intreg frontul in golul Insterburg, dar avea si forte aditionale. El a trimis cele mai capabile doua unitati ale sale, Corpul I⁠(en) si Corpul XVII⁠(en), departe spre sud de liniile din preajma mijlocului zonelor Lacurilor, si a trimis Divizia III Rezerva si mai departe spre sud, la Lyck, la circa 50 km de capatul sudic al liniei lui Rennenkampf.

Vezi si Sfarsitul Primului Razboi Mondial


Diviziile sudice ale lui Hindenburg au inceput atacul la 7 septembrie, batalia propriu-zisa incepand a doua zi. De-a lungul zilei de 8 septembrie, fortele germane din nord le-au lovit pe cele rusesti din fata lor, obligandu-le sa se retraga ordonat spre est. La sud, insa, lucrurile mergeau mult mai rau pentru germani. Corpul XVII German se ciocnise cu Corpul II Rus, si era depasit numeric. Rusii manevrasera bine si la sfarsitul zilei reusisera sa-si pozitioneze flancul stang favorabil unei potentiale incercuiri a germanilor.

Vezi si Imagini emotionante din timpul Primului Razboi Mondial - FOTO

Sperantele de victorie ale rusilor s-au risipit insa a doua zi, cand Corpul I German a venit sa-l sustina pe XVII; acum, rusii erau flancati. Intre timp, Divizia III Rezerva atacase Corpul XXII al rusilor si mai spre sud si, dupa o lupta grea, i-a obligat sa se retraga spre sud-est; comandantul de acolo i-a transmis lui Rennenkampf ca a fost atacat si invins langa Lyck, si ca nu putea face decat sa se retraga. Rennenkampf a ordonat o contraofensiva in nord pentru a castiga timp pentru a reface randurile, reusind sa impinga Corpul XX⁠(en) cativa kilometri. Germanii nu s-au oprit sa se replieze, ci si-au continuat inaintarea in sud si in nord. Astfel, trupele rusesti victorioase au ramas izolate intr-un iesind, dar au reusit sa se retraga pe noi linii catre est.

In acest moment, batalia a luat o turnura decisiva in favoarea germanilor. La 11 septembrie, rusii fusesera respinsi pana la o linie de la Insterburg la Angerburg in nord, germanii dezvoltand o uriasa manevra de flancare dinspre sud. In acest moment, pericolul incercuirii a devenit posibil. Rennenkampf a ordonat o retragere generala catre granita ruso-germana, care a avut loc rapid, sub protectia puternicei ariergarde. Aceasta viteza a permis trupelor rusesti sa scape din capcana pe care le-o intindea Hindenburg. Comandantul german ordonase flancurilor sale sa-si grabeasca marsul pe cat posibil, dar un accident trivial — zvonul unui contraatac rusesc — i-a costat pe germani o jumatate de zi de mars, permitandu-le rusilor sa scape catre est. Acestia au ajuns a doua zi la Gumbinnen⁠(en) a doua zi, si la Nesterov⁠(en) pe 13. Resturile Armatei I s-au retras in siguranta fortificatiilor de pe teritoriul rusesc. Similar, Armata a X-a a fost obligata sa reintre in Rusia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prima batalie lacurile mazurice imperiului german germanilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2320 (s) | 34 queries | Mysql time :0.083348 (s)