News Flash:

Prima Constitutie romaneasca - Constitutia din 1866

17 Ianuarie 2014
1881 Vizualizari | 0 Comentarii
Prima Constitutie romaneasca a fost realizata, in anul 1866, dupa sosirea in tara a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen si acceptarea acestuia de catre populatia cu drept de vot prin plebiscit. Avand model Constitutia belgiana din 1831, proclama principii impuse de Revolutia franceza: „libertati si drepturi fundamentale ale cetateanului”, „suveranitatea nationala”, „separarea puterilor in stat”, „responsabilitatea ministrilor”, facand un pas mai departe pe drumul modernizarii principalelor institutii, in continuarea Regulamentelor Organice, a Conventiei de la Paris si a Statutului Dezvoltator.
Constitutia rezultata din urma dezbaterilor Adunarii Constituante a fost sanctionata si promulgata de domnitorul Carol I la 30 iunie 1866, iar la 1/13 iulie 1866 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Constitutia a fost structurata pe 8 titluri impartite in capitole si acestea din urma pe sectiuni. Continutul ei se referea la : teritoriul statului, drepturile cetatenesti, organizarea puterilor in stat, reprezentanta nationala, prerogativele domnitorului si ale ministrilor, puterea judecatoreasca, finante, armata.

Vezi si Iata care era mandria regelui Carol  
Constitutia nu facea nicio referire la existenta unei relatii vasale cu Turcia, cu toate ca sub aspect juridic international, Romania se afla sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Principatele Unite este declarat „stat indivizibil sub numele de Romania”, iar teritoriul sau inalienabil (nu putea fi instrainat). 
Forma de guvernamant a statului roman este monarhia constitutionala ereditara, pe linie masculina si prin ordinul de primogenitura. Principiile care stau la baza Constitutiei sunt de sorginte liberala : suveranitatea nationala, separarea puterilor in stat, guvernarea reprezentativa. 
Principiul separarii puterilor in stat distribuie cele trei puteri publice care „emana de la natiune” astfel :  
puterea executiva este impartita de domn si guvern;
puterea legislativa este exercitata de catre Parlament si domn;
puterea judecatoreasca era exercitata de instantele de judecata, de la cele obisnuite pana la instanta suprema (Inalta Curte de Justitie si Casatie). 
 Domnul avea largi prerogative executive si legislative : 
numeste si revoca ministrii si toate functiile publice; 
este comandantul suprem al armatei, are drept de veto;
convoaca, amana si dizolva Adunarea Deputatilor si Senatul;
 initiaza, sanctioneaza si promulga orice proiect de lege;
ii mai apartin: amnistierea, gratierea, dreptul de a declara razboi si a incheia tratate si conventii, de a bate moneda, de a conferi decoratii.
Actele sale trebuiau contrasemnate de ministrii (de resort), care sunt singurii raspunzatori.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1704 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020291 (s)