News Flash:

Primarul din Mangalia desfiinteaza un muzeu deschis de Vasile Parvan. Muzeul Callatis a devenit o structura in cadrul Directiei de Cultura si Sport

21 Aprilie 2017
570 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Callatis
In 2013, muzeul a devenit sectie in cadrul Complexului Cultural Callatis si si-a pierdut personalitatea juridica. Acest lucru a fost posibil dupa ce consilierii locali au aprobat hotararea initiata de primarul Mangaliei, Cristian Radu. Complexul ingloba muzeul, casa de culutra, biblioteca romana si bibioteca franceza.
 
Numai ca s-a luat decizia in mod ilegal, fara avizul prealabil al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, desi legea spune clar ca orice reorganizare are nevoie de avizul prealabil al acestei comisii. Avizul a venit ulterior, dupa o luna si jumatate.
 
Posturile de cercetator, desfiintate
 
In 2015, primarul Cristian Radu a vrut sa transforme acest complex in directie in cadrul primariei, in conditiile in care muzeul are patrimoniu arheologic, care nu poate fi detinut de orice institutie. In acelasi an, Ministerul Culturii s-a pronuntat ferm ca nu se poate introduce acest complex in subordinea primariei si ca a fost suficienta reorganizarea din 2013.
 
Vezi si Interferente muzicale la Muzeul Brailei

In toamna lui 2016, primarul a desfiintat toate posturile de cercetator si muzeograf care erau incluse in registrul arheologilor din Romania. Insa, la presiunile ministerului, ale directiei de cultura, ale academiei, primarul a renuntat sa desfiinteze aceste posturi. Posturile de arheologi si cercetatori erau foarte importante pentru ca in Mangalia, oriunde bagi cazmaua in pamant, dai de vestigii: un fragment de ceramica, un mormant, un capitel.
 
Cum a devenit muzeul parte a unei directii de cultura si sport
 
In noiembrie, primarul a revenit cu o noua organigrama pe care a propus-o spre aprobare consiliului local prin care desfiinta doar un post de cercetator si un post de muzeograf, si toate celelalte posturi din muzeu deveneau vacante.
 
Vezi si Castelul Eastnor din Marea Britanie - FOTO

Datorita presiunii, primarul a renuntat sa mai puna in dezbaterea consiliului local situatia muzeului. In decembrie, cu trei zile inainte de Craciun, primarul a propus o noua organigrama prin care desfiinta complexul cultural fara avizul Ministerului Culturii si al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor si unea muzeul, biblioteca romana, biblioteca franceza, stadionul, salile de sport si cinematografele in Directia de Cultura si Sport Mangalia. Recent, s-a organizat concurs pentru functia de director al Directiei de Cultura si Sport. Concursul a fost castigat de consilierul local Lucian Nichita, membru PNL.
 
Patrimoniul unui muzeu nu poate fi detinut de o directie
 
Magdalena Tita, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Constanta, spune ca, pe linia Ministerului Culturii, nu poate anula o hotarare de consiliu local si ca doar prefectul judetului Constanta, Adrian Nicolaescu, poate ataca in contencios decizia. „Este singurul caz la nivelul judetului Constanta cu care ne confruntam, dar stiu ca prin tara au mai avut loc astfel de situatii“, spune Magdalena Tita.
 
Reprezentanta Directiei Judetene pentru Cultura spune ca patrimoniul unui muzeu nu poate fi detinut de o directie de cultura si sport. De asemenea, o directie de cultura si sport nu are voie, prin lege, sa ceara descarcarea de sarcina arheologica, ci doar institutiile muzeale de profil sau universitatile.
 
Primarul din Mangalia, Cristian Radu, nu a dorit sa comenteze situatia in care a ajuns cel mai vestit muzeu din oras si din Dobrogea de Sud.
 
Papirusul, cel mai important obiect din muzeu
 
Muzeul Callatis este unul din cele mai importante muzee din tara. Cu cateva sute de ani inainte de Burebista, in Dobrogea existau trei mari orase: Histria, Tomis si Callatis. Callatisul era un centru important, mai mare decat Histria si Tomis.
 
Muzeul Callatis prezinta marturiile antichitatii in zona de sud. Cel mai important obiect din muzeu este papirusul antic, recuperat de la Moscova dupa 50 de ani de Sorin Colesniuc, directorul muzeului in perioada 2009 - 2013.
 
Muzeul a fost infiintat in 1924, la initiativa lui Vasile Parvan, parintele arheologiei romanesti, functionand initial intr-o cladire pe malul marii. Intre timp acea cladire a fost demolata. In 1959, cand s-a descoperit papirusul s-a infiintat din nou unitatea de cultura. Pana in anii '90, Callatis a fost o sectie a muzeului din Constanta. La 1 februarie 1990, muzeul din Mangalia s-a desprins de cel din Constanta si a devenit cu personalitate juridica.
 
Nu se mai pot efectua cercetari arheologice
 
Specialistii si expertii in arheologie ai Directiei Cultura si Sport nu mai pot efectua cercetari arheologice, in conditiile in care la Mangalia se construieste in ritm alert, fiind statiune turistica. Conform datelor publicate pe site-ul Primariei Mangalia, in anul 2016 au fost eliberate peste 800 de certificate de urbanism.
 
Sub orasul modern Mangalia se afla ruinele cetatii Callatis si necropolele antice: elenistica, romana si romano-bizantina, iar la marginea orasului se afla necropola tumulara si asezarea neolitica a culturii Hamangia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1780 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018973 (s)