News Flash:

Primele lucrari ale lui Edmund Husserl

8 Aprilie 2015
666 Vizualizari | 0 Comentarii
Edmund Husserl (n. 8 aprilie 1859, Prosznitz, azi Prostejov/Republica Ceha — d. 26 aprilie 1938, Freiburg im Breisgau), filosof austriac, creatorul fenomenologiei moderne, care a jucat un rol hotarator in dezvoltarea existentialismului.

Edmund Husserl a studiat la inceput stiintele naturii si matematica la universitatile din Leipzig (1876) si Berlin (1878), sub indrumarea profesorilor Karl Weierstrass si Leopold Kroneker.

Vezi si Cum a fost Noica plagiat de un celebru intelectual italian

Alaturi de cei doi, o influenta puternica va exercita asupra lui Husserl si profesorul sau de filosofie, Paulsen. In 1881 pleaca la Viena si obtine in 1883 doctoratul cu dizertatia "Beiträge zur Variationsrechnung" ("Contributii la calculul variatiilor"). La Viena incepe sa urmeze cursurile de psihologie si filosofie ale lui Franz Brentano, pe care le continua la Halle cu discipolul lui Brentano, Carl Stumpf.

Vezi si Amintiri despre Petre Tutea - VIDEO

Aici obtine titlul de docent (venia legendi) si scrie lucrarea "Asupra conceptului de numar" (Über den Begriff der Zahl, 1887), care-i serveste ca baza pentru prima sa opera majora, "Filosofia aritmeticii" (Philosophie der Arithmetik, 1891), in care demonstreaza valabilitatea adevarurilor matematice, independent de modul in care au fost obtinute. Husserl incearca sa combine matematica cu psihologia si filosofia, analizand procedeul psihologic necesar pentru a ajunge la conceptul de numar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

edmund husserl filosof austriac creatorul fenomenologiei paulsen
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2318 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080267 (s)