News Flash:

Primii "teroristi" romani

7 Octombrie 2013
1406 Vizualizari | 0 Comentarii
Romanii au produs, in anii comunismului, un incident diplomatic care, pe undeva, se asemana cu criza ostaticilor americani din Iran. Daca in cazul Iranului, islamistii au atacat Ambasada SUA, in cazul romanilor, o serie de luptatori anticomunisti au atacat si au pus stapanire, in februarie 1955, pe Legatia Republicii Populare Romane din Berna.
Episodul este descris cu lux de amanunte de catre istoricul Stejarel Olaru in cartea sa „Cei cinci care au speriat Estul", aparuta la Editura Polirom. Foarte succint, un grup format din cinci tineri luptatori anticomunisti romani au vrut sa jefuiasca Legatia comunista si sa puna mana pe documente compromitatoare.
Legatia Republicii Populare Romane din Elvetia era, de fapt, unul dintre cele mai importante centre de spionaj ale Securitatii. Practic, era vorba de un adevarat „nod" al informatiilor. Acolo erau colectate informatii care proveneau din statele NATO si care apoi erau transmise catre Bucuresti si catre Moscova. Legatia din Berna era un adevarat „releu" in aceasta retea, in conditiile in care spionii comunisti profitau de statutul de neutralitate al Elvetiei. Cei cinci tineri voiau sa atraga atentia asupra abuzurilor regimului comunist. Atacul asupra Legatiei a inceput in seara de 14 februarie 1955. Tinerii au intrat intr-una dintre cladirile Legatiei, mai exact in locuinta „soferului" Aurel Setu, un agent al Securitatii. Acesta, impreuna cu atasatul Miron al Legatiei si cu secretarul Sandru tocmai adusesera de la Zürich curierul diplomatic, sosit din Romania, potrivit romanialibera.ro.
„Soferul" Setu a ajuns in cladirea Legatiei pe la ora 2.00. Unul dintre cei cinci atentatori l-a somat sa se opreasca, insa Setu a refuzat. Asa ca a tras, iar Setu a murit dupa ce ajunsese ranit la spital. Cei mai multi dintre functionarii Legatiei au reusit sa paraseasca incinta in dimineata de 15 februarie. Cladirea a fost incercuita de politia elvetiana, care a refuzat sa intervina in forta, pentru ca existau ostatici. Cei cinci au formulat o serie de revendicari politice, inclusiv eliberarea din inchisoare a unor personalitati precum Dinu Bratianu. Apoi, in 16 februarie, s-au predat. Ei au primit pedepse usoare. Seful grupului, Oliviu Beldeanu, dupa eliberare, a fost rapit in Berlinul occidental de agenti ai serviciilor de spionaj est-germane STASI si ai Securitatii. A fost adus in Romania, legat, intr-un cos de nuiele. Apoi, dupa un proces sumar, a fost executat in data 18 februarie 1960, in Bucuresti.
Cine sunt cei cinci?
Grupul era format din Ioan Chirila, Stan Codrescu, Dumitru Ochiu, Teodor Ciochina si Oliviu Beldeanu. Ultimul era si seful grupului. Toti aveau biografii interesante. Teodor Ciochina, basarabean de origine, avea cetatenia germana si s-a inrolat in Wehrmacht pentru a lupta impotriva comunistilor. La finalul razboiului, ca sa nu fie deportat in Siberia, a trecut granita in Romania, cu ajutorul unui cal, care a inotat peste Prut. A fost anchetat de autoritatile comuniste, dar a reusit sa fuga in Iugoslavia lui Tito, apoi a ajuns la Trieste, in Italia. S-a intors in Germania, unde a suferit un accident grav de masina.
Oliviu Beldeanu era fiul unuia dintre sefii PNT din Dej. Tatal sau, Oliver Beldeanu, avea un cinematograf in oras. Oliviu Beldeanu se pare ca a fost implicat si in asasinarea unui agent comunist de politie din Dej. El a fugit in Iugoslavia in data de 1 ianuarie 1949. Se pare ca a devenit agent secret titoist si a indeplinit o serie de misiuni in Romania.
Apoi, Oliviu Beldeanu a fugit la Trieste, in Italia, si a ajuns in contact cu serviciile secrete americane prin intermediul comandorului Mircea Petru. Pe Chirila, Beldeanu l-a recrutat in grupul sau pe cand se aflau in Iugoslavia. Si Chirila a fost agent titoist, insa impreuna cu Beldeanu au decis sa fuga in Italia, la Trieste, dupa ce au primit misiunea de a spiona unitatile militare sovietice dislocate in Timisoara.
Dumitru Ochiu fusese turnator al Securitatii. El i-a marturisit acest lucru lui Beldeanu si a transmis apoi informatii false Securitatii. De aceea, surpriza autoritatilor comuniste a fost totala. Stan Codrescu a avut rude printre luptatorii anticomunisti din munti.
Agenti americani?
Toti cei cinci au fost diabolizati de presa comunista, care a spus ca ar fi fost agenti ai americanilor. Surse documentare arata ca, intr-adevar, cei cinci au fost folositi de serviciile secrete americane, dar nu in aceasta misiune. Mai mult, americanii s-ar fi opus atacarii Legatiei RPR, de aceea, Oliviu Beldeanu a procurat pe cont propriu armamentul folosit in atac. Se pare ca acesta provenea de la un dentist din Konstanz, Rolf Rutschmann. Oficial, atacul asupra Legatiei a fost considerat un act de terorism, mai ales ca tinerii luptatori au ucis un om. Dupa caderea comunismului, ei sunt considerati eroi. Insa abia istoricii viitorului vor putea raspunde la intrebarea daca cei cinci au fost spioni, teroristi sau eroi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romanii luptatori anticomunisti stejarel olaru polirom
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1604 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018620 (s)