News Flash:

Primul masacru armean

24 Aprilie 2015
690 Vizualizari | 0 Comentarii
Pana in secolul al XVIII-lea situatia armenilor nu prezenta modificari substantiale, dar inceputul declinului otoman si nasterea sentimentului national armean deschideau noi posibilitati armenilor, care pana atunci erau necunoscute.

Aspiratia popoarelor caucaziene la propria independenta si anexarea Armeniei Orientale la Imperiul Rus, duc la pierderea echilibrului existent. In acest climat destul de agitat actiunea armeana se explica pe doua fronturi: primul la Constantinopol, unde Patriarhul Armean sustinea problema recunoasterii armenilor, si a doua in Armenia unde se nasc primele partide revolutionare clandestine

Vezi si Votul Parlamentului European privind genocidul armean infurie Turcia

In 1890 in Imperiul Otoman existau in jur de 2 milioane de armeni, majoritatea crestini orientali sau catolici. Sultanul Abdul Hamid II, preocupat de activismul armean dar si de dezvoltarea economica pe care acest popor incepea sa o cunoasca, decide punerea in miscare a unui pogrom cu ocazia caruia sunt ucisi 200.000 de armeni incepand cu anul 1895.Totul se petrece sub ochi puterilor europene care, cum vor face si mai tarziu, nu reusesc sa ia nici o initiativa in a apara popoarele asuprite. Reactia armeana a fost aceea de a crea Federatia Revolutionara Armeana, numita si Dachnak, cu baze in apropiata Armenie Rusa si sustinuta de populatiile locale.

Vezi si Obama a promis ca va recunoaste genocidul armean

Armenii erau sustinuti de Rusia in lupta lor pentru independenta, aceasta aspirand sa anexeze teritorii otomane si eventual sa-si aproprie Constantinopolul. Pentru a inabusi miscarea autonomista armeana, guvernul otoman i-a incurajat pe kurzi, cu care impartise teritoriul Armeniei istorice, la sentimente de ura anti-armeana. Asuprirea pe care trebuiau sa o suporte de la kurzi si cresterea taxelor impuse de guvernul turc i-au exasperat pe armeni pana la revolta.

Armata otomana, impreuna cu armata kurda, au raspuns revoltei, ucigand mii de armeni si arzand satele (1894). Dupa doi ani , probabil pentru a obtine atentia internationala, cativa revolutionari armeni au ocupat banca otomana de la Istanbul. Reactia a dus la un pogrom anti-armenesc din partea turcilor musulmani in care si-au pierdut viata in jur de 50.000 de armeni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

armenilor armeniei orientale imperiul rus constantinopol pogrom
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2366 (s) | 35 queries | Mysql time :0.078902 (s)