News Flash:

Primul Razboi Daco-Roman

20 Noiembrie 2013
3442 Vizualizari | 0 Comentarii
Primul razboi daco-roman a avut loc intre 101 si 102. Regatul dac, sub regele Decebal, devenise o amenintare pentru Imperiul Roman, si invinsese cateva armate romane in timpul domniei lui Domitian (81-96). Imparatul Traian a hotarar sa elimine aceasta amenintare, si in 101 a pornit impotriva Daciei. Dupa un an de lupte, regele Decebal a cerut pace. Cand a incalcat termenii tratatului, in 105, a izbucnit al doilea razboi dacic.
Dupa obtinerea sprijinului Senatului, Traian a inceput pregatirile pentru invazia Daciei. Ingeniozitatea romana a fost demonstrata de constructia unui pod de vase peste Dunare, pentru a sprijini inaintarea legiunilor.
Ofensiva romana avea in avangarda doua legiuni care marsaluiau spre inima Daciei, arzand orasele si satele din drum.
In 101, dacii au atacat cu putere armata romana, fiind respinsi cu pierderi grele. In 102, Traian si-a deplasat trupele in jos pe Dunare la Oescus. Acolo, armatele romane s-au pregatit pentru asaltul final, invingand armata daca in batalia de la Tapae. Dupa batalie, au mai avut loc cateva confruntari minore, iar apoi Decebal s-a predat. 
Dupa incheierea pacii, Decebal a primit intariri militare si sprijin tehnic de la Traian, in scopul crearii unei zone aliate puternice pentru protejarea de posibile expeditii de la nord si est ale popoarelor migratoare deja in miscare. Resursele au fost insa folosite pentru intarirea Daciei in scopul rascoalei anti-romane.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboi daco-roman regele decebal imperiul roman traian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3296 (s) | 34 queries | Mysql time :0.166971 (s)