News Flash:

Primul Razboi Mondial: Cum a inceput campania anului 1915

3 Februarie 2015
3581 Vizualizari | 0 Comentarii
La inceputul anului 1915, razboiul de pe frontul din Balcani a devenit unul de pozitii si pe linia frontului s-a stabilit un calm temporar. Pana in vara aceluiasi an, armata sarba a trecut printr-un proces de reformare si reinarmare, in mare parte cu ajutorul aliatilor principali: Regatul Unit, Franta si Imperiul Rus. In timpul „Marii retrageri” a armatei ruse din Polonia si Galitia, Marele Cartier General Rus a cerut sarbilor sa organizeze o ofensiva pentru a-i sili pe austro-ungari sa retraga o parte a trupelor de pe frontul de rasarit. Generalul Radomir Putnik a refuzat sa implice insa armata sarba intr-o actiune ofensiva pentru care nu avea suficiente trupe si echipament.

In acelasi timp, Puterile Centrale au luat hotararea sa scoata definitiv din lupta Serbia si Muntenegru, pentru a face jonctiunea cu fortele Imperiului Otoman. Data fiind experienta anului 1914, Austro-Ungaria a avut nevoie de ajutorul Germaniei pentru asigurarea victoriei.

Vezi si Campuri de lupta din Primul Razboi Mondial dupa 100 de ani

In timpul verii anului 1915, cand pe frontul din Balcani se parea ca nu se vor mai desfasura actiuni ofensive de amploare, Austro-Ungaria a inceput sa se pregateasca sa atace pozitiile sarbilor. Diplomatii germani au inceput sa duca tratative cu Bulgaria, pentru intrarea acesteia din umrma in razboi de partea Puterilor Centrale. Germanii promiteau bulgarilor ca, in cazul in care urmau sa intre in razboi de partea Puterilor Centrale, avea sa fie recompensata cu teritorii ale Serbiei, Romaniei si Turciei.

Vezi si Primul Razboi Mondial. Imagini de colectie de pe front, publicate in premiera - FOTO


In vara anului 1915, Austro-Ungaria a reusit sa infranga Imperiul Rus pe frontul de rasarit, silind armata rusa sa se retraga din Polonia si Galitia. Turcia a reusit in acelasi an sa apere cu succes stramtoarea Dardanele, iar, pe frontul de vest, fortele anglo-franceze nu au reusit sa strapunga frontul german. Toti acesti factori i-au convins pe bulgari sa intre in lupta de partea Puterior Centrale.

Pe 6 septembrie 1915 a fost semnata la Sofia o conventie militara intre Bulgaria si Puterile Centrale, prin care statul balcanic se obliga sa intre in razboi de partea aliantei austro-germane. Aceasta conventie stipula ca in 30 de zile, Austro-Ungaria si Germania aveau sa mobilizeze fiecare cate 6 divizii de infanterie, iar Bulgaria, in 35 de zile, avea sa mobilizeze pentru lupta 4 divizii la granita cu Serbia. Comanda generala a fost incredintata feldmaresalului August von Mackensen. Dupa semnarea conventiei de la Sofia, situatia in Balcani s-a schimbat in favoarea Puterilor Centrale. Fortele armate bulgare erau considerate printre cele mai bune din regiune in acea vreme.

Aliatii si-au dat seama rapid de primejdia care plana asupra aliatilor lor balcanici. Ei au luat insa decizia de a debarca trupe anglo-franceze la Salonic de-abia pe 1 octombrie 1915. Aceste trupe promiteau sa apere flancul sudic al sarbilor. Rusia nu a putut trimite trupe in regiune, Romania refuzand dreptul de tranzit al trupelor tariste pe teritoriul sau. Pe 5 octombrie, 150.000 soldati anglo-francezi au debarcat la Salonic cu permisiunea guvernului elen.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboiul frontul balcani marii retrageri polonia galitia serbia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4041 (s) | 34 queries | Mysql time :0.085417 (s)