News Flash:

Proclamatia din octombrie

12 Februarie 2015
770 Vizualizari | 0 Comentarii
Proclamatia din octombrie a fost emis pe 30 octombrie (stil nou) /17 octombrie (stil vechi) 1905 de catre tarul Nicolae al II-lea sub influenta contelui Serghei Witte, ca raspuns la revolutia din 1905. Numele oficial al documentului este Proclamatia despre imbunatatirea ordinei statului. Proclamatia era raspunsul la revoltele din Imperiul Rus si promitea acordarea de libertati civile pentru poporul rus, inclusiv: inviolabilitatea persoanei, libertatea religie, libertatea cuvantului, libertatea de asociere si libertatea de intrunire, o larga participare la alegerile pentru Duma, introducerea votului universal si emiterea unui decret care sa asigure ca nici o lege nu va fi aplicata daca nu va avea aprobarea Dumei de Stat.

Vezi si Proclamatia de emancipare - scurt istoric

Proclamatia a fost precursor al primei Constitutii din intreaga istorie a tarii.

Vezi si Proclamatia de la Pades

In realitate, Proclamatia (ca si Constitutia de fapt) nu a dus la cresterea semnificativa a libertatilor sau a reprezentarii guvernamentale pentru rusii de rand. Tarul a continuat sa-si exercite dreptul de veto impotriva hotararilor Dumei, pe care a dizolvat-o si reformat-o de cateva ori.

Opozitia antitarista era divizata de Proclamatia din octombrie. Unii dintre ei au fost linistiti de ideea de a castiga libertatea cuvantului si un guvern cu adevarat reprezentativ. Altii insa, au constatat ca tarul a facut de fapt concesii foarte mici. Duma era doar umbra unui parlament democratic, atata vreme cat nu putea aproba o lege fara consimtamantul tarului, iar libertatea cuvantului era foarte mult limitata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

serghei witte libertati civile duma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2329 (s) | 23 queries | Mysql time :0.078493 (s)