News Flash:

Propaganda maghiara contra Unirii Transilvaniei cu Romania, in urma cu 95 de ani

29 Noiembrie 2013
1177 Vizualizari | 0 Comentarii
Manifeste si apeluri cu continut dusmanos Unirii Transilvaniei cu Romania formata la 1859, redactate si tiparite de maghiari, se gasesc, potrivit cercetatorului, in fondurile documentare ale Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, dar si  in fondul fostului fruntas voluntar Pompiliu Nistor din Brasov, la Arhivele Nationale din oras. 
Documentele au fost intocmite pe teritoriul Ungariei si Transilvaniei, mai ales dupa izbucnirea revolutiei din Ungaria si instaurarea guvernului de orientare social-democrata, la sfarsitul lui octombrie 1918. Guvernantii de la Budapesta s-au situat la acea vreme pe pozitia mentinerii intacte a Ungariei „istorice", care inca din veacurile evului mediu cuprindea si Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul. 
Argumentele propagandei maghiare 
Intr-un manifest redactat de maghiari, intitulat „Frati Romani", se spune: „Razboiul s-a gatat, impreuna cu robie. Revolutie a gonit regele, care n-a voit sa faca pacea. Acuma nu e regat, ci republica, unde toate vor fi asa cum vrem noi. Numai sa ne bagam de seama. Sa nu lasam, sa ne insala cineva. Unii voiesc, ca ne alaturam la Romania, unde deocamdata rege si boieri poruncesc. Pentru aceea ne-am slobozit in Tara Ungureasca, sa mergem la Romania in slujba noua? Asa de nebuni nu vom fi.    Guvernul nou republican va da pamant la toti pamanteni. Guvernul de la Romania nu da nimica. Deoarece nu am pierdut mintea, sa mergem pe acolo. Noi, Romanii, din Ardeal si Banat, ne vom alcatui tara separata, unde noi vom domni. Pe noi nu ne ataca nime, nici noi nu voim, sa facem reu la nime. Sa bagam de seama, sa fie randuiala si linistire in satele noastre. Noi pretindem de la guvernul tara acela, care cuvine oare-si-caruia, dar nu santem hoti, ci Romani bieti, harnici si cinstiti cari voesc sa lucra in pacea buna si cointelegere". 
„Noi, muncitorii si plugarii unguri, care nu demult am tapat lanturile si jugul grofilor si magnatilor, cu dragoste frateasca ne adresam catre voi (...) Noi, soldatii rosii unguri, cand ne luptam pentru dreptate, egalitate si fratietate, iar nu pentru domnii cei mari, va rugam sa veniti in randurile noastre (...) Noi vrem pace pe pamant, care pace s-o legam, noi, soldatii rosii unguri, cu voi“, se arata intr-un alt manifest sris de  maghiari, potrivit adevarul.ro.
 „Adversarii Unirii tuturor romanilor in jurul Romaniei, au avut la indemana o serie de argumente tari in favoarea lor. Ele au fost oferite in primul rand de scaderile regimului social-politic din Romania, caruia i se imputa, indeosebi, reprimarea sangeroasa a rascoalei taranesti din 1907 si, in general, lipsa unui sistem democratic. Faptul ca Ungaria si Austria au devenit republici in octombrie-noiembrie 1918, in timp ce Romania a ramas in continuare monarhie, sub conducerea regelui Ferdinand de Hohenzollern, a oferit propagandei maghiare argumente in plus, contra intregirii nationale romanesti in jurul regatului Romaniei“, sustine Nicolae Josan.
Reactii la propaganda maghiara 
Cercetatorul apreciaza ca o replica hotarata contra propagandei maghiare dusmanoase ideii romanesti de Unirea dat,  la 25 noiembrie 1918, Aurel Vlad, presedintele Consiliul National Roman din Orastie: „Frati Romanii, Agenti de-ai guvernului unguresc raspandesc proclamatii intre popor, facand propaganda contra alipirii noastre catra Romania.O mie de ani am fost sub stapanirea ungureasca, o mie de ani am suferit si acum guvernul unguresc ne promite marea cu sarea, ca sa ramanem mai departe in tovarasie cu ungurii. Altii, ca sa strice rosturile si fericirea neamului romanesc, zic sa nu ne alipim catra Romania, ci sa formam noi singuri o tara separata, adica noi, romanii, sa formam doua tari slabe, si nu una mare si tare, o Romanie Mare, puternica si unitara. Frati Romani, indemnurile acestea vin de la dusmanii neamului nostru, cari cu orice pret voesc sa impiedice unitatea si fericirea neamului Romanesc. Tocmai de aceea, toti Romanii de omenire, intr-un glas trebuie sa strige, sus si tare; Traiasca Romania Mare!" 
De mare succes s-a bucurat cunoscutul manifest-apel lansat de la Blaj in 24 noiembrie 1918, prin ziarul Bisericii Greco-Catolice, „Unirea", in care se spunea: "Veniti la Alba Iulia! Frati Romani! Veniti cu totii la Marea Adunare Nationala care se va tine la 1 Decembrie in Balgradul lui Mihai Viteazul. Veniti cu miile, cu zecile de mii. Lasati grijile voastre acasa, caci in aceasta zi vom pune temelia unui viitor fericit pentru intreg neamul Romanesc (...) E ziua cand se va hotara asupra sortii noastre pentru o vesnicie". 
In acelasi ziar, cateva zile mai tarziu, carturarul blajean Octavian Prie publica articolul intitulat "Unitatea nationala", in care se raspundea clar propagandei dusmanoase, de stanga, aratandu-se ca unirea Romaneasca era un imperativ major. "Celelalte se vor face, cand vom vorbi de o singura natiune, de un singur teritoriu Romanesc... Nu exista azi Roman, care sa nu doreasca ocazia aceasta, cu impetuozitate vulcanica. In fata acesteia, dispar toate veleitatile, toate consideratiile de ordin particular. Acum e momentul sa infaptuim visul nostru de aur. Ne scapa, in veci nu-l mai prindem. Il infaptuim, am cladit marea opera pentru eternitate". 
Desi argumentele din manifestele maghiare erau puternice in toamna anului 1918, mai ales prin faptul ca Romania formata la 1859, era departe de a fi un stat democratic, iar ideile democratice cunosteau o mare raspandire in epoca, batalia propagandistica din urma cu 95 de ani, s-a soldat cu o stralucita victorie romaneasca.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania maghiari pompiliu nistor ungariei transilvaniei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1798 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018812 (s)