News Flash:

Purim - una din cele mai importante sarbatori evreiesti

23 Februarie 2015
1509 Vizualizari | 0 Comentarii
Purim este o sarbatoare evreiasca care comemoreaza eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic dupa executia lui Haman in 427 i.d.Hr. si in urma decretului reginei Estera care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman in 425 i.d.Hr., dupa cum este scris in cartea biblica Cartea Esterei (Megillat Esther).

Vezi si Iata unde locuiesc cei care l-au rastignit pe Iisus

Capitolul Megillah (in ebraica : מגילה) ("Sulul"), al zecelea din cartea Moed (in ebraica : מועד) (Cartea Sarbatorilor) din Misna (redactata c. 200 i.d.Hr) relateaza legea referitoare la Purim. Conform relatarii din cartea Esterei 3:6-7, c. un secol dupa ce Neemia s-a intors sa rezideasca Templul din Ierusalim, Haman ("Aman"), mai marele capeteniilor imparatului persan Achashverosh jignit de iudeiul Mardoheu din semintia lui Veniamin, trage la sorti pentru a stabili data la care sa fie exterminati evreii. (Estera sau Hadasa este fiica unchiului lui Mardoheu care a fost lasata in grija acestuia pana a devenit regina.)

Vezi si O descoperire poate schimba tot ce stiam despre evrei si musulmani

Purim este celebrata in fiecare an in functie de calendarul ebraic la a 14-a zi lunii de ebraice Adar, a doua zi dupa victoria evreilor asupra dusmanilor. Ca, si in alte sarbatori evreiesti, Purim incepe de la apusul de soare in ziua precedenta. In orasele care s-au protejat de un zid in zilele lui de Josua, inclusiv Shushan (Susa) si Ierusalim, Purim este sarbatorit pe data de 15 a lunii, cunoscut sub numele de Shushan Purim. Purim este caracterizat prin recitari publice a cartii Estera (keriat ha-megilla), oferind reciproc cadouri de alimente si bauturi (mishloach manot), pomana pentru saraci (mattanot LA-evyonim), si o masa de celebrare (se'udat Purim). Alte obiceiuri includ bautul vinului , purtarea de masti si costume, si sarbatoriri publice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

purim poporului evreu imperiul persan-babilonian haman dusmanilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2218 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080854 (s)