News Flash:

Révolution nationale, ideologia oficiala a regimului de la Vichy

16 Ianuarie 2015
1157 Vizualizari | 0 Comentarii
Dorinta de a "revolutiona" societatea franceza si statul explica intensa activitate legislativa a regimului - 16.786 de legi si decrete promulgate in patru ani. Legislatia regimului de la Vichy se distinge prin ruptura de un anumit numar de principii republicane. O parte a acestei legislatii va fi abrogata la eliberarea Frantei (printr-o ordonanta data in 9 august 1944). Insa ea va avea repercusiuni clare asupra Frantei celei de-a patra si de-a cincea republici deoarece "ordonanta din 9 august 1944 si cele cinci ordonante aditionale valabile pe teritoriul Frantei metropolitane aplica principiul invers (sustinand contrariul), adica valideaza legislatia regimului de la Vichy, in afara exceptiilor limitative constatate".

Vezi si Regimul de la Vichy

Analiza legislatiei "de societate" a regimului de la Vichy, sub aspectele sale economice, sociale, societale sau culturale nu trebuie sa faca uitate celelalte aspecte ale regimului: colaborarea Frantei cu Germania nazista si deci implicarea regimului, in diverse grade, in crime impotriva umanitatii. Regimul de la Vichy poarta o responsabilitate in deportarea a 76.000 evrei din Franta (dintre care 2.500 s-au intors in viata) dintre care 80 % au fost arestati de catre milice française, in moartea a 3.000 de evrei in lagare de prizonieri franceze, arestarea a 3.000 de tigani deportarea pe criterii politice a unei mase de oameni cuprinsa intre 66.000 si 86.000 de indivizi (membri ai miscarii de rezistenta, comunisti, republicani spanioli, germani exilati inainte de 1940...).

Vezi si Cum a fost demascat maresalul Petain

La toate acestea se adauga victimele represiunii miscarii de rezistenta de catre État français (fara a mai pune la socoteala actiunile directe ale fortelor de ocupatie germane), represiunea judiciara sau extra-judiciara prin intermediul crimelor facute de Milice française, grupare care opera in cele din urma cu girul regimului de la Vichy.

La acestea se adauga, in fine, alte crime mai putin cunoscute precum cele 40.000 de persoane parasite si moarte de foame in aziluri psihiatrice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

revolutiona societatea franceza regimului aspectele economice evrei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2436 (s) | 34 queries | Mysql time :0.091800 (s)