News Flash:

Radu de la Afumati, un erou ignorat al istoriei

24 Septembrie 2013
2145 Vizualizari | 0 Comentarii
Unul dintre eroii ignorati este Radu de la Afumati, fiul lui Radu al IV-lea cel Mare si al doamnei Catalina, domnitor al Tarii Romanesti in ianuarie-aprilie, iunie-august, octombrie 1521 - aprilie 1529. A fost casatorit cu Voica, moarta in 1526, si cu Ruxandra, ultima fiind fiica lui Neagoe Basarab.A luat domnia in vremuri tulburi, cand Imperiul Otoman dorea transformarea tarii in pasalac. 
Prin luptele sale sustinute impotriva turcilor, Radu a izbutit sa impiedice planurile sultanului Soliman Magnificul si sa il sileasca sa se razgandeasca. I s-a dat supranumele „de la Afumati" pentru ca avea o mosie in localitatea Afumati, judetul Ilfov.
Pentru a-l deosebi de alti voievozi cu numele de Radu, el a mai avut si alte supranume. Astfel, in timpul vietii i s-a zis Radu Voievod cel Nou si Radu-Voda cel Tanar, iar dupa moarte i s-a mai spus si Radu cel Viteaz, ca dovada a vitejiei fara seaman demonstrate in stavilirea amenintarii otomane. In documente se intitula „Io Radu Voievod, fiul marelui si preabunului Radu Voievod". Si-a inceput domnia cu o victorie asupra lui Mehmed-beg, roman turcit, poftitor la tronul Tarii Romanesti, scrie romanialibera.ro.
Intre 1522 si 1525, in tara s-au purtat lupte crancene cu turcii si cu alti pretendenti la tron, sprijiniti de turci. Inscriptia de pe mormantul lui Radu de la Afumati, de la Curtea de Arges, pomeneste de 20 de batalii. La indemnul Craiovestilor, s-a supus o vreme sultanului, dar, la sfarsitul domniei, in aprilie 1529, cand a incercat sa reia politica antiotomana, a fost ucis, impreuna cu fiul sau Vlad, de boierii Neagoe si Dragan, in vreme ce se afla in biserica numita Cetatuia, aflata la miazanoapte de orasul Ramnicu Valcea. Nu crezuse ca hainii vor merge pana acolo incat sa profaneze lacasul de cult! 
Prin casatoria cu Ruxandra si trecerea de partea Craiovestilor, aplecat deci mai mult spre Oltenia, Radu de la Afumati isi atrasese ura Draculestilor, care l-au socotit tradator. 
Draculestii doreau aducerea pe tron a unui domn din randurile lor si in dauna boierilor olteni. 
Din nefericire, ticalosia unor boieri de atunci, care, nepasatori la primejdiile ce amenin¬tau tara, isi urmareau doar propriile lor interese, prea seamana cu comportamentul multor politicieni de astazi fata de necazurile Romaniei...
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eroii ignorati domnitor tarii romanesti soliman magnificul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1705 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013361 (s)