News Flash:

Razboaiele Daco-Romane

24 Noiembrie 2013
3327 Vizualizari | 1 Comentarii
Razboaiele daco-romane (101-102, 105-106) au fost doua razboaie intre Imperiul Roman si Dacia (Regatul Dac), in timpul domniei imparatului Traian.
Inca din timpul domniei lui Burebista, dacii au reprezentat o amenintare pentru Imperiul Roman, insusi Cezar planuind o campanie impotriva acestora. In iarna anilor 85-86 armata regelui Duras a atacat provincia romana Moesia. Imparatul roman Domitian a reorganizat aceasta provincie in Moesia Inferior si Moesia Superior, pentru a sustine atacurile viitoare. In urmatorul an 87, Domitian a organizat o campanie impotriva Daciei. Generalul roman Cornelius Fuscus a traversat Dunarea in Dacia, cu 5 sau 6 legiuni. Armata romana este insa infranta la Tapae de dacii condusi de Diurpaneus / Decebal. In 88, ofensiva romana continua, armata romana, comandata de Tettius Iulianus, ii invinge pe daci la Tapae. Dupa aceasta batalie, Decebal si Domitian incheie pace. Dupa pacea din 89, Decebal devine un client al Romei, primind bani, mesteri si masini de lupta de la Imperiul Roman, pentru a apara granitele imperiului. Unii istorici considera ca aceasta pace nu a fost in favoarea Romei.
Pe tot parcursul secolului I, strategia politicii romane dicta ca amenintarile din partea natiunilor vecine Imperiului sa fie eliminate cat mai repede. In ciuda unei oarecare cooperari de natura diplomatica cu Domitian, dupa o invazie anulata, Decebal a continuat sa se opuna Romei. Regatul Dac ramasese prin urmare considerat la Roma ca o puternica amenintare. In acea perioada, Roma avea de luptat cu problemele financiare provocate de campaniile de cucerire din Europa, in parte datorate continutului redus de aur din monedele romane stabilit de imparatul Nero. Zvonurile confirmate despre aurul dacic si despre alte bogatii ale acestei tari au contribuit si ele la conflictul romano-dac. Alt motiv a fost cel al pozitiei strategice a Daciei. Ca urmare, noul imparat Traian, el insusi un soldat si tactician experimentat, a inceput pregatirile pentru un razboi decisiv impotriva Daciei.
Dupa castigarea sprijinului Senatului, in 101 Traian era pregatit sa invadeze Dacia. Ofensiva romana avea in avangarda doua legiuni care marsaluiau spre inima Daciei, arzand orasele si satele din drum. Armata romana condusa de Traian era formata din legiunile : I Adiutrix, I Italica, I Minervia, II Adiutrix, IIII Flavia, V Macedonica, VII Claudia, X Gemina, XI Claudia Pia Fidelis, XIII Gemina, Legio XIV Gemina Martia Victrix, XV Apollinaris, XXI Rapax si XXX Ulpia Victrix; II Augusta, III Augusta, III Gallica, IV Scythica, VI Ferrata, VII Gemina, IX Hispana, Legio XII Fulminata, XX Valeria Victrix e XXII Primigenia.
Traian a infrant o armata daca in batalia de la Tapae. In iarna dintre anii 101/102, Decebal a reusit sa blocheze armata romana, mai mult de atat a trecut la contraatac in special pentru a opri un al doilea front al armatei romane dar fara a reusi acest lucru. In decursul anului 102 Decebal a ales sa se predea, dupa pierderea bataliei de la Adamclisi si a altor cateva ciocniri minore. Razboiul, care a durat cateva luni, s-a terminat cu o victorie romana eroica. O delegatie daca a fost invitata la Roma pentru a ratifica tratatul de pace, iar in iarna anului 102, Imperiul Roman a deschis baza de la Sarmizegetusa Regia.
Cunoscutul pod de la Drobeta a fost construit pentru pregatirea celui de-al doilea razboi. Acest pod, probabil cel mai mare la acea data, si pentru multe secole in continuare, a fost proiectat de Apollodor din Damasc, fiind necesar pentru recucerirea Daciei, deoarece Imperiul Roman a "pierdut pacea". Decebalus primise intariri tehnice si militare de la Traian pentru a crea o zona aliata puternica impotriva unor eventuale expeditii ale popoarelor migratoare din teritoriile estice si nordice. Resursele acestea au fost insa folosite pentru a face din Regatul Dac o mare putere independenta.
De asemenea provincia romana Pannonia a fost impartita din punct de vedere administrativ in Pannonia Superioara si Pannonia Inferioara.
Dupa infrangerea din primul razboi cu Traian, Decebal a respectat o perioada intelegerea cu Roma, dar la scurt timp dupa aceea a inceput sa incite la rascoala triburile invecinate, si sa pustiasca coloniile romane de dincolo de Dunare. Traian, cunoscut pentru caracterul sau optimist si intreprinzator, si-a adunat inca odata fortele in 106 d.Hr. pentru un al doilea razboi impotriva Regatului Daciei.
Spre deosebire de primul conflict, cel de-al doilea razboi a implicat mai multe lupte care au provocat pierderi insemnate care, aflata in fata a numeroase triburi aliate cu Decebal, nu a reusit sa obtina repede o victorie decisiva. Multe orase din Valahia care au fost fortificate de catre armata romana erau asediate de daci in special de-a lungul Dunarii. In fruntea armatei romane s-a aflat si Traian in bataliile din Dobrogea. Traian a stabilit cartierul general al armatei romane in localitatea Drobeta situata pe Dunare, din acel punct coordonand armata. In cele din urma, Roma a triumfat si a ocupat Dacia. Un asediu asupra capitalei Sarmizegetusa a avut loc la inceputul verii anului 106. Dacii au respins primul atac, insa romanii au distrus apeductele capitalei dace. Orasul a fost incendiat, iar Decebal a fugit, dar a fost urmarit si de aceea a preferat sa se sinucida in loc sa fie capturat. Totusi, razboiul a continuat. Datorita tradarii unui confident al regelui dac, Bicilis, romanii au descoperit comoara lui Decebal in raul Sargesia/Sargetia - estimata de Jérôme Carcopino la 165 500 kg de aur si 331 000 kg de argint. Ultima batalie cu armata regelui dac a avut loc la Porolissum (Moigrad). Traian nu a acceptat conditiile de pace din tratatul de pace incheiat in urma primului razboi daco-roman, formuland alte prevederi.
Razboaiele dacice au reprezentat un triumf urias pentru Roma si armatele sale. Traian a anuntat 123 de zile de sarbatoare in intreg imperiul. Minele de aur bogate ale Daciei au fost folosite de romani, asigurand surse importante de finantare pentru alte campanii romane. Cele doua razboaie au reprezentat victorii importante in cadrul campaniilor expansioniste ale Romei, castigand sprijinul si admiratia oamenilor pentru Traian. Prin cuceririle ulterioare din Asia, Traian a realizat cea mai mare intindere din istoria Imperiului Roman. O mare parte a populatiei masculine a Daciei a fost ucisa in lupta, trecuta in sclavie sau inrolata in legiuni romane si trimisa sa lupte la mare distanta de Dacia, in parte pentru a descuraja alte rebeliuni. Mai putin de jumatate din Dacia a fost oficial anexata si apoi organizata ca provincie a imperiului (Dacia romana).
Perioada de dupa razboaiele dacice a fost, prin folosirea tezaurului dacic si prin preluarea si extinderea exploatarii aurului din Carpatii Apuseni, una de crestere economica sustinuta si de relativa pace la Roma. A fost inceput un mare proiect de constructii, imbunatatind infrastructura Romei in general. Traian a devenit cu adevarat un imparat civil, deschizand drumul unor intariri interne ulterioare in cadrul imperiului, ca stat unitar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboaiele daco-romane razboaie mperiul roman dacia traian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

cristi  | #2913
da cum poti sa nu stii istorie sa spui ca traian a infrant o armata daca la tapae cand acolo a fost o marea parte a armatei lui decebal si care nu a fost infranta de traian ci l-a infrant pe traian traian retragandu-se desi a avut in aceasta lupta de 3 ori mai multi soldati. si pe columna este reprezentata puternica rezistenta a dacilor care ataca violent pe romani in 101
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2006 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018822 (s)