News Flash:

Razboiul celor Doua Roze sau razboiul civil

22 Mai 2013
7237 Vizualizari | 0 Comentarii

Razboiul celor Doua Roze cunoscut si sub numele de razboiul civil a fost purtat discontinuu pentru tronul Angliei intre sustinatorii Casei de Lancaster si cei ai Casei de York intre anii 1455 si 1485.
Amble case regale proveneau din Casa Regala Plantagenet, si il avea ca stramos comun pe regele Edward al III - lea. Numele generic de Razboiul celor Doua Roze nu a fost folosit in perioada in care conflictul a avut loc, ci mai tarziu, avandu-si originea in formele si culorile blazoanelor celor doua case regale: Trandafirul rosu de Lancaster, si Trandafirul alb de York.
Razboiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor doua case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori in special in sudul si vestul tarii, in timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau in special din zonele de nord si de est. Razboiul celor Doua Roze, cu marele sau numar de victime din randul nobilimii, a fost o cauza principala a scaderii importante a puterii aristocratiei, ceea ce a dus la cresterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.

Dinastia Tudorilor
Aceasta dinastie a domnit in Anglia din 1485 pina in 1603. Tudorii erau la origine o familie de aristocrati galezi, a caror soarta s-a imbunatatit simtitor dupa ce Owen Tudor s-a casatorit la sfirsitul anilor 1420 cu Catherine de Valois, vaduva lui Henric V. Fiul lor cel mare, Edmund (1430-1456), a fost facut de Henric VI duce de Richmond si s-a casatorit cu Margaret Beaufort, stra-stranepoata lui John of Gaunt-un stramos datorita caruia a devenit mostenitoarea pretentiilor Casei Lancaster la tron. Edmund a fost executat dupa victoria Casei York in batalia de la Mortimer Cross din 1461, dar unicul sau fiu, Henric Tudor, a devenit Henric VII dupa ce l-a invins pe Richard III in 1485, in batalia de la Bosworth Field. Aceasta victorie a pus capat razboiului Celor doua Roze si l-a adus pe tron pe Henric de Richmond, care a intemeiat Dinastia Tudor. Henric si-a aparat pretentiile la tron casatorindu-se cu Elisabeth de York si a unit astfel cele doua case aflate in conflict: York si Lancaster. I-a urmat la tron Henric VIII, al carui unic fiu legitim, Eduard VI, a murit tinar, in 1553. Lui Eduard i-a urmat pe tron Maria I, care a murit in 1558 dupa o casatorie fara copii cu Filip II al Spaniei; ei i-a urmat la tron sora vitrega mai mica Elisabeta I, care nu s-a casatorit niciodata. 

Henric al VIII-lea si aparitia Bisericii Anglicane
Biserica Anglicana (Church of England) este o biserica istorica, despar?ita de Roma in timpul Reformei Protestante, in Anglia, prin ruptura regelui Henric al VIII-lea de papalitate.
Inca inainte de reforma, regele Angliei exersa o influenta considerabila asupra Bisericii engleze. Aceasta explica de ce reforma in Anglia n-a fost inceputa de teologi individuali, ci de monarhul insusi.
Pe cand era inca print, Henric al VIII-lea voia sa devina preot, lucru pentru care a studiat teologia. La inceputul domnirii sale, s-a aratat fiu ascultator fata de Biserica romana. A scris o lucrare despre cele sapte taine, impotriva invataturii lutherane, iar pentru aceasta, papa i-a acordat titlul de «defensor fidei» (aparator al credintei). Impreuna cu cancelarul sau, Thomas More, regele se opunea traducerii Bibliei intregi de catre William Tyndale.
Motivul rupturii cu papalitatea isi are originea in dorinta regelui de a divorta de Ecaterina de Aragon si de a se recasatori cu Anne Boleyn. Papa Clement al VII-lea refuza sa declare nula casatoria lui Henric cu Ecaterina; de aceea regele rupe legatura cu Roma.
Biserica Anglicana nu poate fi considerata drept Biserica protestanta, ci mai degraba Biserica occidentala catoliceasca, rupta de Roma.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboiul civil angliei plantagenet trandafirul rosu trandafirul alb
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017627 (s)