News Flash:

Razboiul Civil Grec

17 Septembrie 2013
1951 Vizualizari | 0 Comentarii
La scurta vreme dupa ce nemtii au ocupat Grecia in 1941 a devenit clar ca membrii Partidului Comunist Grec au vazut in asta sansa lor de a obtine o pozitie din care puteau obtine puterea odata ce razboiul se termina.
Daca nu reuseau sa obtina puterea fara impotrivirea celorlalte grupari politice, atunci comunistii erau dispusi sa arunce tara intr-un razboi civil. Ceea ce nu ar fi fost dificil, din moment ce pana in 1944 Armata de Eliberare a Poporului Grec (ELAS), controlata de comunisti, avea deja 50.000 de barbati inarmati, fiind astfel cel mai mare grup de rezistenta armata din tara.
In 1943, englezii sisteaza aprovizionarea ELAS, iar un an mai tarziu incearca negocierea unei intelegeri intre ELAS si principalul sau rival, Liga Republicana Nationala (EDES), incercand sa convinga cele 2 parti ca ar fi mai productiv sa se concentreze impotriva germanilor. In octombrie 1944, englezii, impreuna cu unitatile armate grecesti care luptasera alaturi de Aliati in Italia, elibereaza Atena, iar in aceeasi luna are loc intalnirea Churchill-Stalin, in cadrul careia cei doi si-au impartit sferele de influenta in Europa de Est. Acordul de procentaj nu mai reprezinta niciun secret: Rusia primea mana libera in Romania, Ungaria si Bulgaria, in timp ce englezii pastrau Grecia.
In decembrie, a avut loc la Atena o mare demonstratie populara impotriva ordinului de dezarmare a Armatei de Eliberare. 28 de oameni au fost ucisi, iar in scurta vreme incep bataliile deschise intre englezi si comunisti. ELAS a fost invinsa cu mari dificultati, si daca Stalin nu ar fi acceptat sa nu se implice, ci i-ar fi sprijinit pe comunistii greci, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
In imagine: luptatori sau simpatizanti comunisti luati prizonieri de guvernul grec la Salonic, in timpul Razboiului Civil grec, asteapta o vizita din partea unei echipe ONU insarcinata cu investigarea conditiilor in care erau tinuti prizonierii de razboi. Ei au in mana pancarte pe care scrie, in franceza, „englezii trebuie sa plece”, referindu-se la cei 16.000 de soldati englezi stationati la momentul respectiv in Grecia.
In 1946, comunistii au boicotat alegerile si ostilitatile intre cele 2 tabere au reinceput. Ia nastere Armata Democratica a Greciei (DSE), succesoarea ELAS, ce numara 19.000 de soldati si primea sprijin din partea Bulgariei, Iugoslaviei si Albaniei. In 1947, englezii decid ca nu mai pot sustine eforturile din Grecia, astfel ca americanii – gratie doctrinei Truman – preiau sustinerea luptei anticomuniste, in numele „sprijinirii popoarelor libere care rezista incercarilor de subjugare de catre minoritati inarmate sau prin presiuni externe”. Astfel, Grecia devine primul camp de lupta deschis al Razboiului Rece.
Infrangerea comunistilor a avut loc in toamna anului 1949. 100.000 de membri ELAS/DSE si simpatizanti comunisti au fost inchisi, exilati sau executati, iar jumatate de milion de greci au ramas pe drumuri. Pentru greci, efectele acestui razboi au fost chiar mai devastatoare decat efectele celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grecia razboi civil elas churchill-stalin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1505 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013078 (s)