News Flash:

Razboiul Civil Roman al lui Cezar

9 Ianuarie 2015
5957 Vizualizari | 0 Comentarii
In anul 50 i.Hr., Senatul condus de Pompei i-a ordonat lui Cezar sa se intoarca la Roma si sa-si demobilizeze armata pentru ca termenul sau ca proconsul se incheiase. In plus, Senatul ii interzice lui Cezar sa candideze pentru un consulat secund in absenta sa. Cezar a crezut ca va fi judecat si marginalizat politic daca ar fi intrat in Roma fara imunitatea pe care i-o conferea pozitia de consul sau fara puterea armatei sale. Pompei l-a acuzat pe Cezar de insubordonare si tradare. Pe 10 ianuarie 49 i.Hr.

Cezar traverseaza Rubiconul (granita Italiei) si ataca republica romana cu gandul de a se instala dictator. Istoricii se contrazic in privinta spuselor lui Cezar la traversarea Rubiconului. Acesta ar fi spus „Alea iacta est” („Zarurile sunt aruncate”), sau „Fie ca zarurile sa zboare la inaltime!” (un citat al poetului Menander). Aceasta controversa minora apare ocazional in literatura moderna cand un autor atribuie citatul mai putin popular al lui Menander lui Cezar. Optimatii, inclusiv Metellus Scipio si Cato cel Tanar, au fugit catre sud, nestiind ca Cezar este insotit doar de Legiunea a X-a. Cezar l-a urmarit pe Pompei pana la Brundisium, sperand sa restaureze alianta lor anterioara de zece ani. Pompei l-a evitat, insa, iar Cezar a facut un uimitor mars de 27 de zile catre Spania, unde i-a infrant pe locotenentii lui Pompei. Apoi s-a intors la est, pentru a-l provoca pe Pompei in Grecia, acolo unde pe 10 iulie 48 i.Hr. la Dyrrhacium Cezar abia a evitat o infrangere catastrofala.

Vezi si Marcus Junius Brutus unul din asasinii lui Iulius Cezar

L-a infrant decisiv pe Pompei, in ciuda avantajului numeric al acestuia (aproape dublul infanteriei si cavalerie suplimentara) la Pharsalus intr-o lupta violenta si de scurta durata in anul 48 i.Hr.. Pompei a fugit catre Egipt, acolo unde a fost ucis de catre un ofiter in serviciul regelui Ptolemeu al XIII-a. In Roma, Cezar este numit dictator, avandu-l pe Marc Antoniu ca prim locotenent; Cezar a demisionat din postul de dictator dupa unsprezece zile si a fost ales pentru a doua oara consul, alaturi de Publius Servilius Vatia Isauricus.

Vezi si Titulatura lui Cezar August

L-a urmarit pe Pompei in Alexandria, unde isi instaleaza tabara armatei sale si devine implicat in razboiul civil alexandrin dintre Ptolemeu si sora, sotia si regina alaturi de care conducea, faraonul Cleopatra a VII-a. Poate ca alianta lui Cezar cu Cleopatra a fost un rezultat al rolului pe care Ptolemeu l-a avut in uciderea lui Pompei; se relateaza ca Cezar ar fi plans la vederea capului lui Pompei, care i-a fost oferit de catre sambelanul lui Ptolemeu, Pothinus, ca dar. In orice circumstante, Cezar infrange fortele lui Ptolemeu si o instaleaza pe Cleopatra ca domnitor, alaturi de care isi va creste singurul sau fiu biologic despre care se stie, Ptolemeu al XV-a Cezar, cunoscut mai bine sub numele de „Caesarion”. Cezar si Cleopatra nu s-au casatorit niciodata. Dupa ce a petrecut primele luni ale anului 47 i.Hr. in Egipt, Cezar merge catre Orientul Mijlociu, unde il anihileaza pe regele Farnace al II-lea al Pontului in Batalia de la Zela; batalia sa a fost atat de concreta si completa incat a comemorata in cuvintele Veni, vidi, vici („Am venit, am vazut, am cucerit”).

Dupa aceasta a pornit catre Africa pentru a rezolva problema restului de suporteri senatoriali ai lui Ptolemeu. A castigat cu rapiditate o victorie semnificativa la Thapsus in 46 i.Hr. in fata fortelor lui Metellus Scipio (care moare in batalie) si lui Cato cel Tanar (care se sinucide). Totusi, fii lui Pompei, Gnaeus Pompeius si Sextus Pompeius, alaturi de Titus Labienus, fostul nuntiu propraetorian al lui Cezar (legatus propraetore) si al doilea in comanda in Razboiul Galic, supravietuiesc bataliilor din Spania. Cezar a pus sub urmarire si a infrant ultimele ramasite ale opozantilor in Batalia de la Munda in martie 45 i.Hr.. In tot acest timp, Cezar a fost ales pentru al treilea si al patrulea sau mandat in pozitia de consul in anii 46 i.Hr. (alaturi de Marcus Aemilius Lepidus) si 45 i.Hr. (fara partener).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

senatul pompei cezar roma marginalizat politic tradare rubiconul egipt
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1923 (s) | 23 queries | Mysql time :0.072750 (s)