News Flash:

Razboiul de Optzeci de ani - Pacificarea de la Gent

19 August 2014
1035 Vizualizari | 0 Comentarii
Razboiul de Optzeci de Ani, sau Revolta Olandeza ori Revolutia Olandeza, (1568  – 1648) a fost un razboi intre cele Saptesprezece Provincii ale Tarilor de Jos si Imperiul (Habsburgic) Spaniol, care a condus la crearea unui stat independent, Republica Provinciilor Unite.

Fiind incapabil sa puna capat rebeliunii, Alba a fost inlocuit in 1573 de catre Luis de Zúñiga y Requesens prin care s-a incercat o noua politica: aceea de moderatie. Spania, insa, a trebuit sa declare faliment in 1575.

Vezi si Cum a murit Wilhelm de Orania 

De Requesens nu a reusit sa schimbe politica de o maniera acceptabila atat pentru regele Spaniei cat si pentru Tarile de Jos, cand in prima parte a anului 1576 a murit. Incapacitatea de a plati soldatii spanioli a adus suferinte care au condus la numeroase revolte in randul armatei, care au culminat in noiembrie 1576 cu pradarea orasului Antwerp cu costul a aproximativ 8,000 de vieti. Aceasta asa zisa „furie spaniola” a intarit optiunea rebelilor de a-si lua soarta in propriile maini in cele Saptesprezece Provincii.

Vezi si Razboiul de Optzeci de Ani: Protestantismul


Tarile de Jos au negociat un tratat intern, Pacificarea de la Ghent, in care au cazut de acord asupra tolerantei religioase si prin care s-au angajat sa lupte impreuna impotriva fortelor spaniole furioase. Pentru majoritatea provinciilor catolice, distrugerile provocate de spaniolii furiosi au fost principalul motiv pentru participarea la o revolta deschisa, dar formal provinciile au ramas loiale protectorului tarii, regele Filip II. Totusi, unele animozitati religioase au continuat, iar Spania cu ajutorul expedierii de bogatii din Lumea Noua catre regat, a reusit sa trimita o noua armata sub conducerea lui Alexander Farnese, duce de Parma si Piacenza.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

revolta olandeza evolutia olandeza razboi imperiul habsburgic spaniol
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1774 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018646 (s)