News Flash:

'Razboiul in afisul polonez. Colectia Krzysztof Dydo' la MNIR

3 Martie 2016
775 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeului National de Istorie a Romaniei
Muzeul National de Istorie a Romaniei si Institutul Polonez din Bucuresti organizeaza expozitia 'Razboiul in afisul polonez. Colectia Krzysztof Dydo', al carei vernisaj va avea loc miercuri, 9 martie 2016, cu incepere de la ora 14:00.

Evenimentul va avea loc in prezenta Excelentei Sale Domnul Marcin Wilczek, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in Romania, a doamnei Agnieszka Skieterska, director al Institutului Polonez din Bucuresti, a domnului Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din Bucuresti, si a domnului dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, director general al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

In istoria internationala a afisului, afisele care prezentau teroarea razboiului si cele care avertizau impotriva acestuia au aparut in multe tari intaia oara in timpul Primului Razboi Mondial. Dupa incheierea razboiului, consecintele acestuia nu au fost uitate, un exemplu reprezentativ pentru acea perioada devenind afisul lui Kaethe Kollwitz 'Nie wieder Krieg'.

Suferintele cumplite pe care le-a cunoscut Polonia in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial au indreptatit-o sa actioneze pentru apararea pacii prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin intermediul creatiilor artistice, din randul carora face parte si afisul.

Vezi si Expozitia personala a artistei Teodora Axente la New York 

Afisul care militeaza pentru pace, cel anti razboi, care lupta pentru dezarmare, care atrage atentia asupra atrocitatilor razboiului si avertizeaza impotriva lor, care semnaleaza conflicte vechi sau nou aparute, care condamna terorismul si orice agresiune internationala, a devenit cu timpul un fel de specialitate poloneza. Avand in vedere faptul ca afisul este una dintre formele de arta cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia in condamnarea razboiului si apararea pacii a avut in primul rand — si are inca — un sens adanc, nu doar artistic.

Vezi si Expozitia 'Eleganta si traditie in moda feminina'

Expozitia prezentata la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti 'Razboiul in afisul polonez. Colectia Krzysztof Dydo', organizata in parteneriat cu Institutul Polonez din Bucuresti, are un caracter de retrospectiva, pentru perioada 1939 — 2014, fiind compusa din doua parti distincte. Prima parte cuprinde afise dedicate anilor 1939 — 1945, izbucnirii razboiului, masacrului de la Katyn, lagarelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varsovia si Insurectiei Varsoviene, iar cea de-a doua reuneste afise din perioada 1955 — 2014, dedicate apararii pacii si condamnarii conflictelor internationale si a diferitelor forme de terorism contemporan.

Afisele prezentate in aceasta expozitie sunt lucrari ale unei intregi pleiade de artisti polonezi, din diferite generatii, care formeaza asa-numita 'Scoala de Afis Polonez', printre acestia aflandu-se artisti renumiti precum: Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowinski, Jan Sawka, Rafal Olbinski, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.

Toate lucrarile prezentate provin din cea mai mare colectie privata din Polonia, care numara peste 20.000 de afise, cea a renumitului expert in arta afisului si autor a nenumarate publicatii dedicate acestei teme, domnul Krzysztof Dydo, co-fondatorul Galeriei Afisului din Cracovia. Colectiile sale au fost prezentate pana acum in peste 350 de expozitii, in majoritatea tarilor Europei, precum si in Australia, China, Iran, Canada si SUA.

Expozitia este deschisa in perioada 9 martie — 22 mai 2016, putand fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 9:00 — 17:00 (valabil pana in data de 23 martie), respectiv 10:00 — 18:00 (incepand cu 24 martie).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romaniei institutul polonez bucuresti krzysztof dydo vernisaj
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1712 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019300 (s)