News Flash:

Razboiul Succesiunii Spaniole

15 Mai 2013
2642 Vizualizari | 0 Comentarii
Razboiul Succesiunii Spaniole (1701–1714) s-a dat intre mai multe puteri europene, in principal spaniolii loiali arhiducelui Carol, Sfantul Imperiu Roman, Regatul Marii Britanii, Republica Tarilor de Jos, Portugalia si Ducatul de Savoia pe de o parte, respectiv spaniolii loiali lui Filip al V-lea, Franta si electoratul Bavariei pe de alta parte, si a fost cauzat de posibila unificare a regatelor Spaniei si Frantei sub un unic monarh din casa de Bourbon. O astfel de unire ar fi schimbat drastic echilibrul puterilor. 
Razboiul s-a dat mai ales in Europa dar a inclus si Razboiul Reginei Ana din America de Nord si a fost marcat de prezenta unor generali remarcabili, printre care ducele de Villars, ducele de Berwick, ducele de Marlborough si printul Eugen al Savoiei. A avut ca rezultat recunoasterea lui Filip ca rege al Spaniei, cu obligativitatea de a renunta la revendicarea tronului Frantei si de a ceda mare parte din posesiunile coroanei spaniole Sfantului Imperiu Roman, Republicii Tarilor de Jos, Savoiei si Marii Britanii, destramand imperiul european al Spaniei.
In 1700, Carol al II-lea, ultimul monarh spaniol din dinastia Habsburg, a murit fara urmasi, lasandu-si averea mostenire lui Filip, nepotul surorii sale si al regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei. Filip a devenit astfel Filip al V-lea al Spaniei; fiind si cel mai tanar fiu al delfinului Frantei, Filip era in linia de succesiune la tronul Frantei. Perspectiva ca imperiul multicontinental spaniol sa treaca sub controlul lui Ludovic al XIV-lea a determinat ca o larga coalitie de puteri sa se opuna succesiunii lui Filip.
Razboiul a debutat incet, imparatul Leopold luptand sa apere revendicarile Habsburgilor austrieci asupra mostenirii spaniole. Pe masura ce Ludovic al XIV-lea a inceput sa-si extinda teritoriile, si alte tari europene (in principal Anglia, Portugalia si Tarile de Jos) au intrat in razboi de partea Sfantului Imperiu Roman pentru a contracara expansiunea franceza. Alte state s-au alaturat coalitiei impotriva Frantei si Spaniei intr-o tentativa de a prelua noi teritorii sau de a-si proteja dominioanele. Spania a fost ea insasi impartita in ce priveste succesiunea.
Razboiul a fost centrat in Spania si in Europa de Vest si Centrala (mai ales in tarile de Jos), alte lupte importante dandu-se in Germania si Italia. Printul Eugen si ducele de Marlborough s-au distins ca lideri militari in tarile de Jos. Razboiul nu s-a dat doar in Europa, ci si in Indiile de Vest si in America de Nord si de Sud unde conflictul a fost denumit de colonistii englezi Queen Anne's War (Razboiul Reginei Ana). Circa 400.000 de oameni au murit in lupte.
Razboiul a luat sfarsit prin semnarea tratatelor de la Utrecht (1713) si Rastatt (1714). Ca urmare, Filip al V-lea a ramas rege al Spaniei dar a renuntat la succesiunea la tronul Frantei, evitand unirea celor doua regate. 
Austriecii au cucerit mare parte din teritoriile spaniole din Italia si Tarile de Jos. Hegemonia franceza asupra Europei continentale a luat sfarsit si ideea echilibrului puterilor a devenit parte a ordinii mondiale. 
Filip a revitalizat rapid ambitiile spaniole; profitand de vidul de putere cauzat de moartea lui Ludovic al XIV-lea in 1715, Filip a anuntat ca va revendica din nou tronul Frantei in cazul mortii tanarului Ludovic al XV-lea si a incercat sa recucereasca teritoriile spaniole din Italia, declansand Razboiul Cvadruplei Aliante in 1717.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

puteri europene carol portugalia europa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2989 (s) | 23 queries | Mysql time :0.143612 (s)