News Flash:

Raze de soare colorate – expozitie jubiliara Róth Miksa

11 Mai 2016
791 Vizualizari | 0 Comentarii
expozitie
Pe data de 13 mai 2016, in organizarea Institutului BalassiInstitutul Maghiar din Bucuresti se verniseaza la Palatul Culturii din Targu Mures, expozitia Raze de soare colorate. Vor fi expuse fotografii marite, schite originale, fotografii de epoca si mai recente, care ofera o imagine ampla a operei atat de variate a lui Róth Miksa. Expozitia va fi vernisata de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti aduce si la Targu Mures expozitia intitulata Raze de soare colorate, considerand cel mai adecvat loc pentru organizarea acestei expozitii jubiliare Palatul Culturii, ale carui vitralii exemplifica maiestria lui Róth Miksa. Descoperim creatia atat de variata si valoroasa a atelierului lui cu ajutorul fotografiilor marite, a schitelor originale, a fotografiilor de epoca si mai recente; prezentam in acest spatiu art nouveau targu-muresan, principalele etape ale carierei sale si cele mai importante lucrari.

Vezi si Expozitie de roboti vechi de 500 de ani, la Muzeul de Stiinta din Londra

In expozitie, alaturi de lucrarile proiectate de cel jubilat si lucrarile provenind din atelierul sau, pot fi vazute si marturii ale colaborarii sale cu pictorii de marca ai epocii (Székely Bertalan, Vaszary János, artistii coloniei din Gödöllő, etc.).

Vezi si Conferinta despre ceramica de Cucuteni, la Universitatea Cuza Iasi


Majoritatea creatiilor sale in realitate se gasesc in cladiri in care accesului publicului larg este restrans. Numeroase vitralii se afla in locuri greu accesibile (ex. capela privata a abatelui de la Pannonhalma, Banca Nationala a Ungariei sau cladirea Reprezentantei Comerciale Ruse). Cu ajutorul unor fotografii de arta insa prezentam si vitraliile care din motivele mentionate sunt „invizibile”.

Expozitia a fost realizata in colaborare cu artisti fotografi si cu numeroase institutii publice, printre care Centrul Forster – Muzeul de Arhitectura Maghiara, Muzeul de Design, Casa memoriala Róth Miksa, Muzeul de Istorie al Budapestei – Muzeul din Kiscell, Muzeul Orasenesc Gödöllő.

Expozitia va fi vernisata vineri, 13 mai 2016, incepand cu ora 18.00, la Palatul Culturii din Targu Mures. Expozitia va fi vernisata de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti.
La vernisaj vizitatorii vor fi ghidati de istoricului de arta Gellér Katalin, presedinte al Societatii Maghiare Art-Nouveau, colaborator al Academiei Stiintifice Maghiare.
Curatoarea expozitiei este Bodnár Zita, Institutul Balassi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

institutului balassi institutul maghiar bucuresti palatul culturii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1787 (s) | 26 queries | Mysql time :0.017314 (s)