News Flash:

Realizarile inginerului roman Constantin Budeanu

16 Februarie 2015
1224 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Budeanu (n. 28 februarie S.V. 16 februarie 1886, Buzau - d. 27 februarie 1959, Bucuresti) a fost un inginer roman, membru titular al Academiei Romane.

In 1903 este admis la Scoala Nationala de Poduri si Sosele obtinand diploma de inginer in 1908. A studiat domeniul electrotehnicii si in strainatate.

La reintoarcerea in tara incepe lucrul la atelierele CFR si Societatea de Tramvaie Bucuresti. Curand dupa aceea devine director tehnic al Societatii Electrice din Bucuresti si in 1916 profesor de Masurari Electrice si Electrotehnica in catedra de Electricitate and Electrotehnica a Scolii Nationale de Poduri si Sosele (care din 1920 devine Institutul Politehnic Bucuresti). A fost asistent lui Nicolae Vasilescu-Karpen din 1 octombrie 1916. In 1926 devine profesor titular la cursurile Masuri si Tractiune electrica.

Vezi si INEDIT! Portretul lui Tesla realizat din scantei electrice - VIDEO


Pe langa apartenenta la Academia Romana, a fost activ in multe societati stiintifice internationale ca Société Française d`Electriciens si Conférence Internationale des Grands Réseaux Electrique (CIGRE).

Vezi si Salomon August Andrée, celebrul explorator polar suedez

A participat activ la adoptarea sistemului international de unitati SI si avut preocupari legate de metrologie.

A introdus notiunile de putere reactiva si deformanta. A introdus o unitate de putere electrica reactiva, corespunzand unui curent alternativ de un amper sub tensiunea de un volt - VAR - de la initialele v(olt) + a(mper) + r(eactiv)]. Principala contributie stiintifica e studiul starilor electrice deformante. A publicat o monografie intitulata Puissances réactives et fictives care e citata de majoritatea studiilor despre regimul deformant.

A realizat unele tipuri de reostat cu lichid.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

constantin budeanu inginer roman academiei romane electrotehnicii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2277 (s) | 23 queries | Mysql time :0.076785 (s)