News Flash:

Reforma serviciilor secrete rusesti

2 Februarie 2014
3184 Vizualizari | 0 Comentarii
In anul 1988 , liderul sovietic Mihail Gorbaciov il numeste in functia de director KGB pe Vladimir Kriucikov. Lipsit de viziune si incapabil sa inteleaga adevarata stare in care se afla Uniunea Sovietica, Kriucikov a fost aproape de a provoca un dezastru dupa 3 ani de directorat in KGB.  Gorbaciov a motivat numirea lui Vladimir Kriucikov pe baza contactelor sale indelungate cu serviciile de informatii straine care l-ar fi ajutat sa-si extinda orizonturile culturale.  Aceasta motivatie nu este una cu totul eronata avand in vedere ca noul director KGB chiar a incercat sa schimbe imaginea publica a institutiei prin dialogul cu presa si marturiile angajatilor.
In ciuda incercarilor de a mari transparenta in cadrul agentiei, politica KGB-ului a ramas una ambivalenta. Pe de o parte in declaratiile oficiale se recunostea nevoia de reformare a KGB , iar pe de alta parte exista teama ca toate schimbarile declansate vor avea un impact potential anarhic asupra societatii sovietice

Vezi si Cei mai mari spioni rusi 
In acesti ultimi anii ai URSS , KGB-ul a promovat constant in campaniile publice rolul politiei politice denumind-o scutul si spada Uniunii Sovietice . Chiar daca loialitatea KGB-ului fata de Partidul Comunist era accentuata dintr-un simt al datoriei , ea exprima totusi o oarecare nuanta de disconfort. KGB –ul  era nemultumit inainte de toate de extinderea mecanismelor de verificare a activitatii sale de catre celelalte organe politice ale statului sovietic, potrivit istoriesicultura.ro.
Nevoia serviciilor secrete de a avea autonomie in propriile activitati desfasurate era un aspect la care nu se putea renunta atat de usor. Asta explica int-o mare masura decizia lui Kriucikov de a se implica in tentativa de lovitura de stat din august 1991.
Tranzitia serviciilor secrete rusesti
Puciul din 19-21 august 1991 a fost cel care a compromis definitiv KGB-ul  din rolul sau de garant al securitatii  statului . Directoul KGB Kriucikov a fost direct implicat in sprijinirea tentativei de lovitura de stat orchestrata de grupul  comunistilor conservatori.
O parte din serviciile de informatii sovietice a incercat sa se disocieze de actiunile lui Kriucikov .In perioada de izolare la vila sa din Crimeea , Gorbaciov a fost pazit de garzi de corp KGB loiale carora li se opuneau trupele de graniceri ai KGB sustinatoare a puciului. Pe  langa Kriucikov  in grupul pucistilor cu legaturi in KGB mai facea parte generalul locotenent Iuri Plehanov, un fost comandant de garzi in KGB. Plehanov a incercat sa distruga moralul garzilor fidele lui Gorbaciov prin inlaturarea din functie a comandantului lor , generalul maior  Vadim Medvedev. Faptul ca si asitentul lui Gorbaciov, Valeri Boldin , a facut parte din conspiratie, a dus la speculatii referitoare la o posibila  infiltrare a sa ca informator de catre KGB.
Divizarea din interiorul KGB a fost semnalata in cotidianul Rossiiskaia Gazeta(28 august 1991)  si de generalul maior Oleg Kalughin, cel mai proeminent critic al KGB, care stia de la niste persoane apropiate ca in KGB se pregatesc arestari. Directia a VII a  a KGB era cea care se ocupa de instruirea unui grup de comando denumit si Grupul Alfa. Acest grup de luptatori KGB de elita impreuna cu serviciul de informatii a ministerului de interne (divizia Dzerjinski) si cu militari din divizia Tamaninskaia si Kantemirovskaia  vor aduce tancurile in fata cladirii Sovietului Suprem, actuala Duma de Stat.
Viitorul presedinte al Federatiei Ruse , Boris Eltan ,a anticipat miscarea pucistilor si a organizat din timp un nucleu de rezistenta in interiorul Casei Albe, sediul viitoarei Dume de Stat a Rusiei. Un factor al esecului gruparii Alfa este ca a pornit de la ipoteza ca ordinele ei vor fi executate fara opozitie. Din relatarile lui Mihail Golovatov ,seful grupului Alfa ,  reiese ca de fapt trupele sale au ezitat sa atace cladirea tocmai datorita faptului ca erau constienti ca vor provoca un masacru.
Imediat dupa aceasta incercare de lovitura de stat, Colegiul KGB format din ofiteri cu o lunga experienta in serviciu s-au disociat categoric de actiunile anti-constitutionale ale directorului Kriucikov . Era o incercarea  de ultim moment a KGB de a-si mai salva din onoarea adanc afectata. Prioritatea urmatoare pentru serviciile secrete sovietice era sa-si prezerve structurile.
Incercare ulterioara a lui Vadim Bakatin, ultimul director KGB de a demantela institutia la ordinul lui Gorbaciov se incheie cu un esec.

Vezi si Cei mai cunoscuti spioni din istorie - Richard Sorge 
Pentru a avea parte de un nou inceput , vechile structuri ale KGB-ului adanc inradacinate in politica sovietica vor face tranzitia catre FSB , noul serviciu de informatii al Federatiei Ruse. Printr-o adevarata metamorfoza ,FSB ajunge sa fie un mostenitor fidel al zestrei lasate de KGB.
Aparitia serviciului de securitate FSB
Chiar daca KGB a disparut oficial ca denumire, structurile sale nu au fost distruse o data cu disparitia URSS. Vechiul serviciu de spionaj a fost impartit in factiuni mai mici cu aceleasi functii pe care le-a indeplinit  si KGB-ul in trecut.Serviciul de Informatii Externe a inglobat activitatile Directiei I a KGB. Agentia Federala de Comunicatii si Informatii Guvernamentale responsabila de transmiterea informatiilor secrete a preluat functiile Directiei a VII a si Directiei a XVI a.
Aproximativ 10000 de trupe de la fosta Directie a IX a KGB  s-au integrat in Serviciul Federal de Protectie si in Serviciul  de  securitate prezidential. Grupurile sunt responsabile de paza Kremlinului si a altor obiective importante.
Structurile demantelate ale KGB au continuat sa opuna rezistenta in actiunile presedintelui Eltin de a scapa de elementele vechiului sistem politic. Totul culmineaza cu criza constitutionala din 1993 , atunci cand Eltan decide sa dizolve Sovietul Suprem al Rusiei. Tentativa de lovitura de stat care viza inlaturarea lui Eltan a fost  sprijinita de noile servicii secrete organizate din KGB.
In consecinta , administratia Eltan reorganizeaza din nou serviciile de informatii  prin infiintarea Serviciului Federal de Contraspionaj(FSK) .care si-a dovedit eficienta in operatiunile sub acoperire din Primul Razboi Cecen(1994-1996).
FSB (Serviciul Federal de Securitate) este infiintat oficial in 1995, in urma reorganizarii FSK.In functiile indeplinite de  FSB intra combaterea terorismului si a crimei organizate precum si contraspionajul. In timpul acestei organizari multi dintre fostii agenti FSK au fost siliti sa demisioneze, ajungand apoi sa fie proeminenti oameni de afaceri si politicieni. Acesti fosti agenti au dezvoltat puternice retele de influenta care i-au ajutat sa detina controlul asupra multor  coordonate din sfera poltica, sociala si economica . Influenta serviciilor secrete in statul rus a ramas la fel de puternica  daca o comparam cu perioada KGB-ului.    Ascensiunea lui Vladimir Putin la conducerea Rusiei , este un produs al acestui control exercitat de FSB in societatea rusa. Criza din Rusia care a succedat colapsul URSS a fost privita de acest grup de putere ca fiind  o oportunitate de a acapara puterea la Kremlin. Pentru a-si consolida puterea ,noii oameni de afaceri si politicienii rusi cu radacini in KGB nu au ezitat sa incheie parteneriate chiar cu gruparile de crima organizata.
Noul FSB nu s-a ferit sa se implice in asasinate politice, afaceri dubioase si incalcari ale drepturilor omului . Este dovada ca actualul serviciu rus de informatii a invatat foarte bine tehnicile KGB-ului.
Prioritatile viitoare serviciilor secrete ruse
Prioritatile viitoare ale FSB pe plan intern ,asa cum au fost ele trasate de Putin in februarie 2013 , sunt legate de combaterea activitatii organizatiilor non-profit vazute ca fiind niste factori de presiune asupra politicii ruse.
Regimul Putin percepe aceste organizatii ca fiind potentiale elemente destabilizatoare pentru societatea rusa . Aceasta iritare a conducerii ruse vine din faptul ca organizatiile non-profit sunt singurele care mai prezinta abuzurile pe care le savarseste Kremlinul impotriva propriilor cetateni.  Moscova vede activitatea acestor ONG-uri rusesti ca pe o ingerinta a guvernelor occidentale , bazandu-se pe faptul ca sursa de finantare a acestor organizatii este din strainatate. In Rusia , libertatea de expresie este un drept garantat de constitutie , dar in practica supus cenzurii serviciilor de informatii rusesti.
In ceea ce priveste contraspionajul , el va ramane si pe viitor o prioritate pentru FSB. Conform raportului de pe 2012 , FSB a neutralizat activitatea unui numar de 181 spioni straini care urmareau sustragerea de informatii din sfera militara, economica si politica.  Deasemenea se urmareste strangerea de informatii legate de retelele teroriste , in special cele ce opereaza in Caucaz.
Pana in 2014 , FSB intentioneaza sa detina controlul absolut asupra informatiilor din spatiul informatic rusesc. Nu este deloc intamplatoare decizia lui Putin de a acorda azil lui Eduard Snowden, acuzat de SUA ca a divulgat informatii clasificate ale NSA(Agentia Nationala de Securitate)  referitoare la  sistemele de supraveghere in masa din SUA si Marea Britanie. Furnizorii de servicii internet din Rusia vor fi obligati sa instaleze sisteme care sa inregistreze toate transferurile de date efectuate de utilizatori.  Deasemenea FSB vrea sa obtina dreptul de asculta convorbiri telefonice , fara nevoia de a obtine un mandat judecatoresc in acest sens.
Multe dintre aceste masuri luate de FSB sunt foarte asemanatoare cu practicile KGB din trecut. Influenta sa in Rusia este comparabila cu influenta KGB-ului in URSS. FSB este un KGB renascut sub un alt nume.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

kgb vladimir kriucikov uniunea sovietica partidul comunist fsb
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1652 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015107 (s)