News Flash:

Regele geto-dac Dromihete

18 Octombrie 2013
4771 Vizualizari | 0 Comentarii
Regele geto-dac Dromihete poate fi pus pe acelasi plan cu marele Burebista si eroicul Decebal, figuri reprezentative din istoria stramosilor nostri.
Conflictul dintre Lisimah si Dromihetes a izbucnit – se pare – pe de o parte din cauza pretentiilor celui dintai de a se intinde asupra tarmului stang al Dunarii, pe de alta parte, fiindca regele get revendica cetatile de pe malul dobrogean, cetati care dominau campia munteana.
Au fost mai multe lupte, toate nefericite pentru regele macedonean. Intr-una din ele, intamplata probabil prin anul 300 inainte de Christos, a cazut prizonier insusi fiul lui Lisimah, tanarul Agatocles. Regele get s-a purtat insa foarte bine cu el  – o anticipare a celor ce aveau sa se intample opt ani mai tarziu cu insusi tatal prizonierului – ba l-a trimis chiar, dupa catva timp, indarat la Lisimah, cu daruri, in nadejdea – spune istoricul grec Diodor din Sicilia – de a capata inapoi prin omenia asta pamantul pe care i-l rapise Lisimah.
Regele macedonean voia insa cu totdinadinsul sa-si intinda stapanirea la nordul Dunarii. De aceea, dupa ce-si rotunjise regatul prin cuceriri in Asia, el pregateste o armata importanta – cifra de 100.000 de oameni a istoricului grec Polyainos e totusi, se pare, exagerata – si porneste, in anul 292 inainte de Christos, impotriva lui Dromihetes. Provizii nu-si luase destule, crezand ca va gasi la dusman. Armata macedoneana trece Dunarea si inainteaza in interiorul tarii, unde incepe insa in curand a suferi de foame si de sete. Getii – asa cum vom face si noi mai tarziu – arsesera, se vede, totul in calea navalitorilor. Situatia armatei lui Lisimah devine critica; el insusi e sfatuit de prieteni sa fuga, dar refuza. In cele din urma, Getii ii inconjura si-i iau pe toti prizonieri.
Dromihetes s-a purtat si de data aceasta foarte frumos cu cei prinsi. Pe Lisimah il intampina – ne spune izvorul grec – cu mare respect, il numeste tata si-l conduce, impreuna cu familia sa, in orasul numit Helis. Aici, Getii cer zgomotos uciderea regelui Macedonenilor. Dromihetes le spune insa ca e mai bine sa-l lase in viata, fiindca astfel le va da, din recunostinta, cetatile care au fost mai inainte ale lor ; iar pe de alta parte, daca piere Lisimah, se va ridica un alt rege in locul lui si va veni, desigur, cu mai multa manie impotriva lor.
In fata acestor argumente, Getii cedeaza. Se face apoi un mare banchet. Macedonenilor li se serveste deosebit. Intr-o sala mare, avand pe jos covorul regal luat ca prada de razboi de la Lisimah, se aseaza o masa de argint, cu vase si cupe tot de argint; mancarile sunt din cele mai bune. Getii, in schimb, stau alaturi pe paie, la niste mese de lemn; mananca bucate simple putine – legume si carne din vase de lemn – si beau din pahare de lemn sau de corn de vita. In toiul ospatului, Dromihetes umple cel mai mare dintre cornurile de baut si se adreseaza lui Lisimah, pe care-l numeste inca o data tata, intrebandu-l: ce masa i se pare mai regeasca, a Macedonenilor sau a Getilor? A Macedonenilor, fireste, raspunde Lisimah. Daca e asa, de ce ti-ai lasat toate ale tale, atat de stralucite, ca sa vii in saracia noastra? A recunoscut atunci Lisimah greseala facuta, a fagaduit ca pe viitor va fi prieten si aliat si ca nu va uita binele de acuma al lui Dromihetes. Iar acesta a primit cu dragoste fagaduiala Macedoneanului, si-a luat indarat cetatile pe care i le rapisera oamenii lui Lisimah si l-a eliberat pe regele Macedoniei cu cinste. Un istoric si arheolog grec, Pausanias, afirma ca Lisimah i-ar fi dat lui Dromihetes si pe fiica sa de sotie.
sursa: Constantin C. Giurescu – Istoria romanilor, vol. I, Fundatia regala pentru literatura si arta, Bucuresti, 1946/istoriiregasite
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

burebista decebal lisimah dromihetes
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1672 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013095 (s)