News Flash:

Republica Sovietica Ungaria - Atacul impotriva Slovaciei

20 Martie 2015
2485 Vizualizari | 0 Comentarii
Republica Sovietica Ungaria (maghiara Magyarországi Tanácsköztársaság) sau Republica Ungara a Sfaturilor a fost un regim comunist ce a existat in Ungaria intre 21 martie si 6 august 1919 sub conducerea lui Béla Kun. A fost primul regim comunist din Europa constituit dupa Revolutia din Octombrie din Rusia.

A fost format ca urmare a esecului guvernului condus de contele Mihály Károlyi de a organiza statul dupa dizolvarea Imperiului Austro-Ungar. Regimul comunist ungar a durat doar patru luni, pana la interventia armatei romane care a ocupat Budapesta. Statul succesor a fost Regatul Ungariei, constituit dupa retragerea trupelor romane.

Cea mai slaba veriga din „incercuirea capitalista” a Ungariei o reprezenta Slovacia. La 20 mai, armata ungara ataca in acea directie si obtine succese. In iunie, ocupa orasul Košice si ameninta Bratislava (Pozsony, Pressburg). In est, trupele ungare ajungeau la Bardejov, scopul fiind jonctiunea cu unitatile Armatei Rosii din vestul Ucrainei.

Generalul Piccione este inlocuit de la conducerea armatei cehoslovace cu generalul francez Maurice Pelle, care porneste contraofensiva. La 7 iunie, guvernul Ungariei primeste o telegrama-ultimatum din partea primului ministru francez Clemenceau, in care era somat sa inceteze imediat ostilitatile, sub amenintarea unei ofensive generale impotriva Ungariei. Multumita raspunsului conciliant dat de Béla Kun, generalul Pelle opreste contraofensiva, dar o reia cateva zile mai tarziu.

La 13 iunie, Aliatii decid asupra frontierei definitive dintre Ungaria si Slovacia.

Avand aproximativ doua treimi din Slovacia sub controlul lor, comunistii instaureaza la 16 iunie 1919 in acest teritoriu Republica Sovietica Slovaca. Aceasta formatiune statala insa se desfiinteaza la 7 iulie, dupa retragerea armatei ungare (30 iunie-3 iulie) si revenirea fortelor cehoslovace.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

regim comunist ungaria rusia bratislava armatei rosii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2329 (s) | 23 queries | Mysql time :0.072859 (s)