News Flash:

Retrospectiva 2017 Achizitia "Cuminteniei Pamantului" si organizarea Centenarului Marii Uniri - preocupari constante ale MCIN

29 Decembrie 2017
275 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
cumintenia pamantului

Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) si-a desfasurat activitatea in 2017 sub conducerea a doi ministri - Ionut Vulpescu si Lucian Romascanu - ambii prezentandu-si propriile bilanturi cu o serie de masuri initiate de institutie, o constanta a preocuparilor acestora fiind demersurile de achizitie a lucrarii "Cumintenia Pamantului".

Remaniat in urma crizei guvernamentale, la finele lunii iunie, Ionut Vulpescu sustinea, la bilantul celor sase luni in fruntea MCIN, ca institutia pe care a condus-o nu s-a limitat la realizarea unor prioritati, ci a "dus mai departe implementarea programului de guvernare, implementand totodata masuri ce nu au fost cuprinse in acesta, sau au fost cuprinse intr-o formulare mai larga, si care sunt benefice domeniului culturii".

La capitolul "masuri indeplinite", Vulpescu amintea asigurarea conditiilor necesare continuarii si dezvoltarii Programului National "Limes"; majorarea bugetului alocat Culturii cu 51% fata de executia bugetara pe anul 2016; sprijinirea autoritatilor locale pentru reconversia spatiilor industriale dezafectate in hub-uri culturale, un astfel de exemplu fiind cel referitor la Hala Laminor; pregatirea participarii Romaniei in anul 2019 la Festivalul International de Arta Europalia; pregatirea participarii Romaniei ca invitat de onoare a Targului International de Carte de la Leipzig din anul 2018.

"Partial indeplinite" au fost amintite masuri precum lansarea primului program de sustinere a investitiilor in infrastructura culturala, Vulpescu mentionand aprobarea, in cadrul sedintei Executivului din 16 martie 2017, a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Consolidare, restaurare si amenajare a Muzeului National George Enescu-Palatul Cantacuzino" - proiect ce vizeaza consolidarea, restaurarea si amenajarea Palatului "Cantacuzino", a Casei memoriale "George Enescu" si a anexei, ce compun ansamblul muzeal.

Totodata, fostul ministru a amintit ca, in 2017, a inceput implementarea a doua proiecte de cooperare internationala: Danube Culture Platform - Creative Spaces of the 21st Century, finantat prin Programul Transnational Dunarea, in valoare totala de 1,6 milioane de Euro (bugetul aferent Ministerului Culturii este de 188.770 Euro) si Cultural Heritage as a strategic territorial development resource: mapping impacts through a set of common European socio-economic indicators, finantat prin Programul de Cooperare ESPON 2020.

Alte investitii finantate anul acesta de MCIN din bugetul propriu au vizat alocarea de fonduri pentru finalizarea lucrarilor la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi, a lucrarilor de consolidare si reparatii capitale pentru imobilul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj; lucrari la Sala Dalles; finalizarea lucrarilor de inlocuire a invelitorii de tabla de pe cladirea Ateneului Roman. Au mai primit bani pentru restaurare sau realizarea de studii de fezabilitate ori pentru proiectarea unor lucrari: Teatrul National Bucuresti, Muzeul Satului, Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi, Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj, Muzeul Brukenthal, Opera Maghiara din Cluj, Centrul National al Dansului si Centrul National de Arta "Tinerimea Romana".

Potrivit fostului ministru al Culturii s-au mai realizat "partial": digitizarea patrimoniului cultural; dezvoltarea educatiei artistice si culturale la nivelul invatamantului preuniversitar; dezvoltarea unui mecanism consultativ in domeniul culturii; incurajarea investitiilor private in patrimoniul cultural imobil; imbunatatirea si modernizarea sistemului de achizitii de creatii culturale. De asemenea, Vulpescu preciza ca a fost eliberat avizul pentru conceptia artistica a "Ansamblului Monumental Ferdinand I", ce urmeaza a fi amplasat in Piata Victoriei, la intersectia Bd. Aviatorilor si Bd. Kiseleff.

Demnitarul anunta, la acel moment, identificarea unui sediu pentru Muzeul National "Constantin Brancusi", precum si modificarea HG 202/2008 privind instituirea premiilor nationale pentru arte. Ionut Vulpescu spunea, totodata, ca au fost asigurate resursele financiare pentru Muzeul National de Istorie a Romaniei, in vederea demararii inventarierii patrimoniului filatelic al Romaniei, respectiv colectia Muzeului Filatelic.

Tot printre realizari era mentionata incetarea plafonarii indemnizatiilor de merit ce se acorda personalitatilor importante din domeniul culturii, stiintei si sportului, dar si semnarea unui protocol de cooperare intre MCIN si Ministerul Culturii din Republica Moldova.

La bilantul ministeriatului sau, Vulpescu a vorbit si despre ceea ce nu a reusit sa realizeze amintind aici, printre altele, construirea unei sali moderne de concerte si a unui centru cultural multifunctional in Bucuresti, sustinerea financiara a actiunii "Timisoara, Capitala Europeana a Culturii 2021", pregatirea Centenarului Marii Uniri.

La sfarsitul lunii iunie, portofoliul Culturii a fost preluat de senatorul Lucian Romascanu. Acesta afirma. pe 29 iunie, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, ca intentioneaza reluarea demersului strangerii de bani pentru achizitionarea sculpturii lui Brancusi, "in conditiile in care va exista un consens politic si national".

In ceea ce priveste Centenarul Marii Uniri, ministrul il aprecia ca fiind unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare si o sarbatoare majora a poporului roman.

Dupa 100 de zile de guvernare, Romascanu amintea printre realizari deblocarea programului "Limes", a programului de sapaturi arheologice, blocat din martie 2017 cu riscul pierderii sezonului de sapaturi, dar si deblocarea documentatiei care sta la baza Programului National de Restaurare 2017. De asemenea, el arata ca, pentru rezolvarea situatiei Muzeului National Bran, unde exista riscul unei evacuari solicitate de proprietari, au fost intreprinse negocieri pentru prelungirea contractului pana in mai 2018 pana la gasirea solutiei de relocare, dar si cu comerciantii de pe terenul proprietate a muzeului, in vederea recuperarii de la acestia a sumelor datorate inca din iulie 2016.

Printre realizarile punctate de ministru dupa 100 de zile de la preluarea mandatului s-au mai numarat reinfiintarea Consiliul Tehnico-Economic al MCIN, deblocarea negocierilor cu Casa Regala in cazul Muzeului Peles, pentru prelungirea cu 6 luni a contractului de locatiune. Romascanu a mai mentionat si deblocarea restaurarii Cetatii Capidava, dar si luarea de masuri pentru pregatirea Anului European al Patrimoniului - 2018.

Tot in acest an, pe 18 octombrie, Lucian Romascanu anunta ca a ajuns la o intelegere cu mostenitorii Vilei "Florica" in ceea ce priveste exercitarea dreptului de preemptiune al ministerului cu privire la acest monument, suma negociata fiind de 1.820.000 de euro. Cu o saptamana in urma, Camera Deputatilor adoptase un proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari PSD privind achizitionarea Ansamblului conacului Bratianu - Florica de catre Ministerul Culturii cu fonduri de stat. Romascanu a adaugat ca actualii proprietari au ales sa doneze o parte din suma obtinuta in urma achizitiei pentru o bursa, iar o alta parte pentru repararea acoperisului vilei.

* Dupa transferul Departamentului Centenar in subordinea Ministerului Culturii, avand ca atributii principale centralizarea proiectelor primite de la ministere, institutii ale statului si unitati administrativ teritoriale, MCIN a lansat sigla si sloganul Centenarului, realizate, pro bono, de FCB Bucharest, firma declarata castigatoare a concursului initiat in acest sens de minister. In acelasi cadru, pe 26 noiembrie, la Teatrul National din Bucuresti, a avut loc deschiderea Anului Centenar printr-un spectacol, regizat de Ion Caramitru, la care au participat mari artisti din tara si de peste hotare. Potrivit ministrului Culturii, la MCIN au fost inregistrate peste 2.170 de proiecte care urmeaza sa fie selectate si propuse Guvernului spre finantare.

* O realizare salutata de minister in 2017 a fost inscrierea Martisorului in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO. Aceasta, dupa ce Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, la 6 decembrie, la Jeju, in Republica Coreea, inscrierea "Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Martisorul)" - dosar multinational coordonat de Romania si elaborat impreuna cu Republica Moldova, Republica Macedonia si Republica Bulgaria - in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii.

* Totodata, o constanta a preocuparilor celor doi ministrii a constituit-o stadiul demersurilor de achizitie a lucrarii "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi.

Fostul ministru Ionut Vulpescu afirma, pe 30 iunie, ca in urma esecului campaniei de subscriptie publica statul pierde sute de mii de euro prin plata comisioanelor companiilor care au donat bani.

"Ce s-a intamplat e cumva de Cartea Recordurilor, pentru ca este singura campanie de subscriptie publica din lume in care nu se strang bani, ci statul va iesi pagubit. Statul va trebui sa plateasca comisioanele celor care au dat... Nu ma refer la cei care au donat 2 euro, 3, 5, ci au fost niste firme, au fost niste companii care au dat sume importante. Si s-a facut o evaluare si colegii din minister mi-au spus la un moment dat ca sunt sute de mii de euro, in urma unei campanii de subscriptie publica, pe care (...) va trebui sa ii returnam. Trebuie sa platim comisioanele si trebuie facut lucrul acesta in acest an", a declarat Vulpescu.

Pe de alta parte, Romascanu declara, pe 6 decembrie, la redeschiderea salii 'Brancusi' de la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), ca demersurile de achizitie a celebrei sculpturi nu s-au inchis definitiv, existand in continuare discutii cu proprietarii lucrarii.

Ministrul a precizat ca lucrarea va putea fi expusa la MNAR, conform contractului actual de comodat, pana in februarie, si a exprimat speranta ca acest contract va fi prelungit.

"Este un contract intre Ministerul Culturii si proprietari. Eu zic ca este un contract cu beneficii de ambele parti si beneficiul cel mai mare este ca aceasta sculptura importanta poate fi vazuta de oameni si imi doresc - sigur, preluand toate sarcinile necesare cu asigurarea, cu paza si asa mai departe - sa avem aceasta sculptura expusa si pe toata durata anului Centenarului si nu numai", a declarat Romascanu.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mcin limes
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1841 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020192 (s)