News Flash:

Revenirea in Romania a lui Augustin Maior

20 Martie 2014
974 Vizualizari | 0 Comentarii
Augustin Maior (n. 22 august 1882, Reghin - d. 1963, Cluj) a fost un fizician, pedagog si inventator roman.
Dupa primul razboi mondial si unirea Transilvaniei cu Romania, Augustin Maior isi pune experienta sa la dispozitia autoritatilor romane, devenind director general al Postelor, Telegrafelor si Telefoanelor din Transilvania si Banat. Aproape simultan, in iulie 1919, a fost numit profesor titular la Universitatea din Cluj si apoi director al Institutului de Fizica Teoretica si Tehnologica al Facultatii de Stiinte. In perioada 1929-1946 a fost si decan al facultatii. A predat studentilor sai cursuri continand multe idei moderne, cum sunt cele de „Electricitate si Magnetism” sau de „Acustica si optica”, pe care le-a si publicat in diverse editii.

Vezi si Povestea lui Augustin Maior clujeanul care a pus bazele telefoniei moderne 
Augustin Maior s-a dovedit a fi si un vizionar. In 1923 el i-a aprobat lui Hermann Oberth sa-si sustina lucrarea de licenta la Universitatea din Cluj, dupa ce aceasta fusese respinsa la Universitatea din Heidelberg. El si-a pus semnatura pe diploma celui care, mai tarziu, va fi unanim recunoscut drept parintele rachetei interplanetare moderne.
A fost membru titular al Academiei de Stiinte din Romania incepand cu 21 decembrie 1937.

Vezi si Barbatii din Romania care care au ajuns cunoscuti si peste hotare 
Augustin Maior a fondat Scoala de Fizica Teoretica de la Universitatea din Cluj, mentinand un contact permanent cu marile idei ale timpului si avand contributii remarcabile in domeniile aflate in dezvoltare in Europa. Aceste contributii au fost pe deplin recunoscute in anul 1950, cand laureatul Premiului Nobel M. Louis de Broglie a prezentat la Academia din Paris lucrarea lui Augustin Maior intitulata „Campurile gravitationale si magnetismul”. Acesta a fost unul dintre ultimele evenimente fericite din viata zbuciumata a lui Augustin Maior de dupa 1947.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

augustin maior fizician pedagog inventator roman vizionar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1744 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019738 (s)