News Flash:

Revizionismul interbelic european

2 Decembrie 2014
4322 Vizualizari | 0 Comentarii
Revizionismul interbelic din Europa este acea parte a politicii unor state care din diferite motive au cautat activ sa revizuiasca deciziile semnate prin tratatele de pace de la Paris, de dupa Primul Razboi Mondial, chiar si pe calea fortei. Printre aceste state s-au numarat: Germania Nazista, Uniunea Sovietica, Ungaria, Italia Fascista si Bulgaria. Data fiind situatia sa geopolitica, fiind vecina cu trei dintre aceste tari, Romania a trebuit sa promoveze o politica interbelica moderata, dar oricum, dificila in fata pretentiilor teritoriale revizioniste ale unor state vecine.

Vezi si Drapetomania si Dreptul divin al regilor

Politica Romaniei de a-si apara integritatea teritoriala a reusit pana in preajma izbucnirii celui de al Doilea Razboi Mondial, cand pozitiile politice ale revizionistilor s-au radicalizat profund, Ungaria horthysta emitand in contra Tratatului de la Trianon pretentii asupra Transilvaniei, iar rusii dorind ca statul roman sa „mute” frontiera sa estica (moldoveana) de pe raul Nistru pe Prut, deci sa evacueze Basarabia (Est-Moldova). Catre 1940, statele revizioniste au inceput sa pregateasca prin aliante sau pacte obtinerea de teritorii straine prin forta sau dictate: Pactul Tripartit (germano-italo-japonez) si pactul Ribbentrop-Molotov germano-rus, care desi era intitulat „de neagresiune”, avea o anexa imperialista secreta unde, Germania si Uniunea Sovietica s-au acordat „expansionist”, germanii spre est si rusii spre vest.

Vezi si Doctrine religioase si politice - ABSOLUTISMUL

Tot pe linia revizionismului interbelic arbitrar a fost dat Dictatul de la Viena (rezultatul unui arbitraj international bistatal), prin care Germania si Italia au impus ruperea unei mari parti din teritoriul nord-vestic (Nord-Transilvania) al statului roman, dandu-l Ungariei revizioniste, condusa de Horthy. Autorii dictatului urmareau prin proclamarea lui, sprijinirea geopolitica a planului lor general de reimpartire expansionista a Europei, care va cauza declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial. Transilvania de Nord a fost ocupata si administrata de statul horthyst ungar pana la sfarsitul anului 1944, cand va fi eliberata de trupe sovietice si romane.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

revizionismul interbelic europa paris germania nazista ungaria
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2543 (s) | 23 queries | Mysql time :0.103770 (s)