News Flash:

Revolutia Xinhai

7 Ianuarie 2015
1012 Vizualizari | 0 Comentarii
Revolutia Revolution (chineza 辛亥革命) sau Revolutia Hsin-hai, cunoscuta ca Revolutia de la 1911 sau Revolutia Chineza, a fost o revolutie care a rasturnat ultima dinastie imperiala din China (Dinastia Qing), in urma ei infiintandu-se Republica Chineza (ROC). Revolutia a fost denumita Xinhai (Hsin-hai), deoarece a avut loc in 1911, anul Xinhai o ramura din trunchiul ciclului sexagenar din calendarul chinezesc.

Revolutia a constat din mai multe revolte si rascoale. Punctul de cotitura a fost Revolta Wuchang de pe 10 octombrie 1911, drept rezultat al proastei Miscari pentru Protectia Cailor Ferate. Revolutia s-a incheiat cu abdicarea Imparatului Dinastiei Qing Xuantong Puyi de sase ani, pe 12 febuarie 1912, care a pus capat conducerii imperiale ce a durat mai bine de 2000 de ani si a pus bazele Republicii Chineze.

Vezi si Revolutia Tinerilor Turci

Revolutia a aparut in principal ca raspuns la declinul statului Qing, care s-a dovedit ineficient in eforturile sale de modernizare a Chinei si se confrunta cu agresiuni externe si a fost exacerbata de resentimentul etnic impotriva conducerii de catre minoritatea manciuriana. Multe grupuri anti-Qing, cu sprijinul revolutionarilor chinezi aflati in exil, au incercat sa rastoarne Dinastia Qing. Scurtul razboi civil care a urmat a fost incheiat printr-un compromis politic intre Yuan Shikai, dictator militar al Dinastiei Qing si Sun Yat-sen, liderul Aliantei Revolutionare Chineze.

Vezi si Revolutia glorioasa


Dupa ce Dinastia Qing a transferat puterea de la curte noii infiintate republici, s-a format un guvern provizoriu de coalitie, care a fost creat impreuna cu Adunarea Nationala. Cu toate acestea, puterea politica a noului guvern national de la Beijing a fost curand dupa aceea monopolizata de Yuan si a dus la zeci de ani de diviziune politica si dictatura militara, inclusiv mai multe incercari de a restaura puterea imperiala.

Taiwanul si Republica Populara Chineza se considera succesorii legitimi ai Revolutii Xinhai si venereaza idealurile revolutiei, inclusiv a nationalismul, republicanismul, modernizarea Chinei si unitatea nationala. Data de 10 octombrie este comemorata in Taiwan, fiind ziua nationala a Republicii Chineze. In Hong Kong si Macau, aceasta zi este sarbatorita ca Aniversarea Revolutiii Xinhai.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

revolutia revolution revolutia hsin-hai revolutia chineza xinhai
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2255 (s) | 34 queries | Mysql time :0.089068 (s)