News Flash:

Robert Oppenheimer,dezvoltatrul primelor arme nucleare

6 Iunie 2013
1285 Vizualizari | 0 Comentarii
Nascut la New York, intr-o familie instarita, de origine germano-evreiasca, Oppenheimer a fost crescut intr-un mediu care incuraja arta, muzica si curiozitatea intelectuala. 
A intrat la Harvard in 1922 si a absolvit studiile cu summa cum laudae, in doar trei ani, specializandu-se in chimie. 
In urmatorii ani, tanarul precoce a plecat in Europa, unde a lucrat cu o seama de fizicieni aflati in topul cercetarilor legate de fenomenele atomice. 
La un an dupa terminarea colegiului a publicat o lucrare stiintifica care demonstra o perfecta cunoastere a acestor noi abordari. 
Impreuna cu Max Born, a dezvoltat o parte esentiala a teoriei cuantice, cunoscuta ca Metoda Born-Oppenheimer
In 1939, americanii au aflat ca Germania hitlerista, care avea sa declanseze un razboi catastrofal, descoperise fisiunea nucleara
Oppenheimer si alti specialisti si-au dat imediat seama ca cercetatorii germani vor incerca sa produca o reactie in lant controlata, care ar putea face posibila construirea unei bombe cu un potential distructiv infinit de mare decat al oricarui exploziv conventional. 
In stricta confidentialitate, presedintele Roosevelt a autorizat alocarea de fonduri pentru proiectele care vizau construirea armei secrete, potrivit ziare.com. 
Germania, Italia si Ungaria s-au alaturat oamenilor de stiinta americani in laboratoarele din Statele Unite. Programul dedicat crearii armei atomice este cunoscut sub numele de cod Manhattan si a fost condus de Leslie R. Groves, care obisnuia sa-i numeasca pe oamenii de stiinta implicati in proiect o "adunatura de tacaniti costisitori". 
Cu asentimentul lui Oppenheimer, expertii au decis aruncarea fara preaviz a primei bombe atomice deasupra unui obiectiv militar japonez de importanta majora. Testul primei arme nucleare a avut loc la 16 iulie 1945, la aproximativ 80 de kilometri de baza aeriana americana de la Alamogordo, in New Mexico. 
Dispozitivul de testare, numit "Fat Man", datorita formei sale, a fost fixat pe un turn de otel ridicat in desert, iar la ora 5:30 dimineata un detonator actionat de la distanta a declansat explozia. 
Cand Oppenheimer si generalul Groves au vizitat locul unde a fost testata bomba, nu au gasit aproape nimic din esafodul de otel care cantarea mai multe tone. La trei zile, un geaman al originalului Fat Man, Little Boy, a fost aruncat deasupra orasului Nagasaki. Efectul devastator a facut ca Japonia sa capituleze neconditionat pe 15 august. 
Astfel Oppenheimer devine cel mai influent consilier pe probleme nucleare de pe langa guvern si armata, acceptand functia de presedinte al consiliului stiintific din cadrul Comisiei pentru Energie Atomica. 
Tot restul vietii, satisfactia pentru reusita stiintifica avea sa-i fie temperata de un profund simt al responsabilitatii in fata consecintelor posibile. Fostii colaboratori ai lui Oppenheimer, Edward Teller si Ernest Lawrence, considerau ca securitatea nationala a Statelor Unite impune construirea rapida a bombei cu hidrogen. 
Asa numitul "parinte" al bombei atomice a facut publica opozitia sa la propunerea construirii unei superbombe. Vesnic intimidat si invidios pe realizarile lui Oppenheimer, Teller le-a spus anchetatorilor FBI ca rivalul sau impiedicase pe cercetatori sa lucreze la proiectul bombei cu hidrogen si le-a destanuit ca in tinerete Oppenheimer suferise de depresie acuta, era simpatizant al partidului comunist, dona anual sume de bani din venitul sau in beneficiul unor cauze asociate cu gruparile comuniste. 
In 1954, directorul FBI, Edgar Hoover, a inaintat un raport Casei Albe, care venea in sprijinul acuzatiilor ca Oppenheimer ar fi fost spion. Se presupunea ca Rusia nu ar fi putut sa descopere mai devreme decat s-a crezut bomba atomica fara sa spioneze Statele Unite. Audierile Comisiei au durat 3 saptamani. 
Oppenheimer a cooperat cu anchetatorii, fiind supus unor hartuieli si interogatorii ostile, timp de 3 zile, iar avocatilor li s-a interzis accesul la documente si chiar la declaratiile clientului, fiind invocate motive de securitate. 
Cu numai patru ani inainte de moartea sa, cauzata de un cancer la gat, Oppenheimer a fost reabilitat. La 22 noiembrie 1963, chiar inainte de a fi asasinat, Kennedy a anuntat ca-i va acorda premiul Fermi. Distinctia a fost decernata de succesorul lui Kennedy, Lyndon Johnson. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

new york germano-evreiasca oppenheimer harvard europa max born razboi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013656 (s)