News Flash:

Rolul lui Alexandru D. Xenopol in epoca si in istoria Romaniei

19 Martie 2017
464 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexandru D Xenopol
Alexandru D. Xenopol a avut meritul absolut unic de a scrie prima sinteza sau istorie completa a poporului roman, Istoria romanilor din Dacia Traiana, si de a o face larg cunoscuta intregii lumi, deziderat formulat anterior cu extrema claritate atat de Mihail Kogalniceanu cat si de Nicolae Balcescu, inca de pe vremea cand aceste idei erau parte esentiala a programului viitoarei revolutii de la 1848.
In plan educational, ca profesor universitar, si ca titular simultan al catedrei de istorie a romanilor, respectiv al celei de istorie universala, Alexandru Xenopol a contribuit la educarea si modelarea a multor generatii de profesori de istorie si istorici romani.
Simultan cu obligatiile didactice a desfasurat si o sustinuta si bogata activitate stiintifica, atat ca autor, publicand numeroase lucrari si studii in presa stiintifica a vremii, cat si ca editor, redactor si director al Revistei "Arhiva", aparuta la Iasi.


VEZI SI Marele istoric iesean Alexandru D. Xenopol 
Xenopol a fost unul din cei mai aprigi sustinatori ai inlaturarii inapoierii economice si culturale a Romaniei, militand pentru continuarea dezvoltarii invatamantului la toate nivelele, inceputa atat de dinamic in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859 - 1866).
De asemenea, in toate studiile sale economice, Alexandru D. Xenopol preconiza crearea unei puternice si diversificate industrii nationale, inceputa, de asemenea in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Ambele directii, invatamantul si industria, le vedea ca facand parte din drumul spre realizarea unei independente nu doar politice, ci si a uneia economice. Ca atare, marele istoric Alexandru D. Xenopol opunea conceptiilor liber schimbiste oficiale conceptia protectionismului economic intern menit sa asigure crearea unei industrii romanesti puternice care sa permita, la randul ei, dezvoltarea celorlalte compartimente ale economiei nationale: comertul, finantele, agricultura, etc.

VEZI SI Activitatea culturala a lui George Barit 
Pe plan international, remarcabilul om de cultura roman a adus contributii dintre cele mai importante la filosofia istoriei, asa dupa cum o dovedeste lista de lucrari publicate atat in limba franceza cat si in limba germana si limba italiana, limbi pe care le stapanea la nivelul unui vorbitor nativ elevat.
Prin intreaga sa activitate creatoare ca autor, eseist, filosof al istoriei, istoric, pedagog, sociolog si scriitor, Alexandru D. Xenopol a evidentiat cu pregnanta rolul sau cel mai meritoriu in cultura romana, prin faptul ca a fost primul intelectual roman de orientare universala care, utilizand principii metodologice moderne, a scos istoria din tiparele sale traditionale si traditionaliste, impletind-o strans intr-o documentatie ampla, intr-o viziune critica de ansamblu care sa prezinte realist multitudinea formelor de manifestare a vietii sociale a oamenilor - economica, sociala, politica, culturala, ideologica etc.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

istorie completa poporului roman istoria romanilor dacia traiana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1750 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025172 (s)