News Flash:

Rolul profetilor de-a lungul istoriei

18 Aprilie 2013
3682 Vizualizari | 0 Comentarii
Religia, lucru din care au devitat cele mai multe profetii, a avut un rol important in istorie stablind unele reguli morale fiind astfel folosita pentru formarea unei institutii ce manipula masele in scopul creeri de conflicte, dar si un rol pozitiv fiind folosita pentru a pastra comunitatile unite.
Rolul activ al profetilor in istorie poate fi intalnit si in Vechiul Testament unde sta scris faptul ca profetii erau mereu la curent cu absolut tot ce se intampla in lume, cu toate evenimentele inclusiv cele politice implicandu-se in ele, fapt datorita caruia profetii erau adesea sfatuitorii regilor. Drept dovada stau niste tablete descoperite la Mari, un oras din Mesopotamia, care vorbesc despre cei care transmit regelui ceea ce spun zeitatile.
Profetii au avut nu numai rolul de a prezice evenimentele, ci si de a le provoca. Un astfel de exemplu poate fi Zedekiah, care si-a creat coarne din metal pentru a juca scena destituirii sirienilor de catre regii din Israel.
Profetii joaca si rolul de lideri. Astfel, Mohammed si Iisus au fost amandoi lideri religiosi. Mohammed insa a fost inclusiv lider secular. Amandoi au avut o influenta enorma asupra istoriei. Mohammed poate sa fie asezat in randul celor mai influenti lideri politici ai tuturor timpurilor. De asemenea, el poate fi privit drept forta motivatoare aflata in spatele cuceririlor arabe. Michael Hart crede ca fara Mohammed evenimente istorice precum cuceririle arabe nu ar fi avut loc.
Rolul jucat de profeti este strans legat de rolul de lider. In acele vremuri indepartate, ei au avut o influenta foarte mare asupra societatii si asupra regilor datorita relatiei acestora cu divinitatea. Chiar si in rolul lor de sfatuitori ai regilor, profetii pareau sa beneficieze de o mai mare putere prin cunostintele lor. Erau priviti ca fiind mai cunoscatori decat regii, iar cunostintele lor veneau de la un lider situat mai sus decat toti liderii umani de pe pamant. Astfel, regi precum Hezekiah au planuit cuceriri sub influenta unor profeti precum Isaiah. C. O. Ogunkunle sustine ca profetul Isaiah a jucat un rol semnificativ intr-o vreme a crizelor (spre sfarsitul secolului al VIII-lea d.Ch.) pe mai multe niveluri: spiritual, national, politic.
In zilele noastre nu mai privim profetii (cel putin in acceptiunea de mai sus a termenului) cu atata seriozitate cum o faceam in trecut, datorita societatii seculare in care traim. Totusi, in trecut, profetii au impresionat masele si si-au impus autoritatea asupra lor, si chiar si asupra regilor. Profetii au fost de fapt lideri politici, care au provocat evenimente istorice precum cuceririle unor teritorii si tot felul de conflicte.
Jeremy Aldeman, profesor de istorie la Universitatea Princeton, foloseste termenul de “profeti” si pentru personalitati seculare din secolul al XIX-lea precum Hong Xiuquan, liderul rebeliunii Taiping din 1850-1864, sau Karl Marx. Prin “profeti” se intelege in acest caz personalitati care prin ideile lor au schimbat cursul societatilor in care au trait. Filozofi, oameni de stiinta, economisti au reusit sa faca schimbari de multe ori radicale. Hong Xiuquan a avut chiar viziuni. Viziunea sa in care el s-a vazut in chip de frate al lui Isus i-a convins pe oameni ca el va elibera China de sub Marea Britanie si le va oferi un alt mod de viata, mai bun.
Aceasta viziune a dus la pornirea rebeliunii Taiping. in Mexic, profet este Tecumseh, un indigen Shawnee care doreste sa-si salveze comunitatea de invazia omului alb, adica a ordinului colonial spaniol. In Mexic, rebeliunea a avut loc in anii 1840, in Old Piqua, astazi Ohio. in zona Americilor si intr-o mare parte a zonei de est are loc un fenomen global, avand in comun relatia dintre profeti si rebeliuni. Profetia lui Marx s-a legat de sistemul relatiei dintre angajatori si angajati, de noile conditii de viata pentru acestia din urma.
In secolul al XIX-lea au aparut profeti care au aparat interesele celor care se simteau marginalizati. Acesti profeti au oferit realitati alternative prin viziunile lor, precum si speranta si motivare pentru a trece la actiune, ceea ce a dus la un secol de revolte sociale.
Fara profeti, indiferent de acceptiunea acestui termen, lumea de azi ar arata diferit. Impactul lor asupra istoriei este evident.

sursa:efemeride.ro. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

profeti profetii istorie vechiul testament mohammed iisus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1616 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013105 (s)