News Flash:

Rolul purtat de Edmund Veesenmayer in genocidul evreilor din Ungaria si Croatia

21 Iulie 2014
1324 Vizualizari | 0 Comentarii
Edmund Veesenmayer (n. 12 noembrie 1904 Bad Kissingen, d. 24 decembrie 1977 Darmstadt), a fost un politician national-socialist, diplomat german, de profesie economist si jurist, criminal de razboi condamnat de Tribunalul de la Nürnberg. Ajungand la gradul militar de SS-Brigadeführer, a indeplinit functii importante in politica celui de-al treilea Reich, inclusiv in genocidul evreilor din Ungaria si Croatia. In cadrul activitatii sale militare si politice, a fost subalternul lui Ernst Kaltenbrunner si Joachim von Ribbentrop si a colaborat cu Adolf Eichmann.

Vezi si Povestea lui Alexander Löhr  
A terminat studiile economice cu titlul de doctor in economie publica, a activat din anul 1932 in cadrul Partidului National Socialist Muncitoresc German (partidul nazist NSDAP al lui Hitler) si din 1936 a devenit membru cu grad inalt in SS (Schutzstaffel) (SS-Nr. 202 122), a participat activ la Planul Margarethe - ocuparea Ungariei la 19 martie 1944 de catre armata germana. Veesenmayer a devenit ministrul plenipotentiar al lui Hitler la Budapesta, si in aceasta calitate a detinut puteri si insarcinari speciale. 

Vezi si Döme Sztójay, prim-ministru loial lui Hitler 
El a declarat ca, in afara de Wehrmacht, toate puterile administratiei de ocupatie, in special Gestapo-ul, erau sub ordinele sale. Ungaria lui Horthy s-a aflat in aceasta perioada sub supravegherea de Gestapoului: persoanele suspectate de impotrivire fata de Germania nazista, erau arestate. Veesenmayer a arestat numerosi intelectuali maghiari, a facut presiuni ca evreii unguri sa fie deportati rapid in lagarele de exterminare, l-a ajutat ulterior pe Ferenc Szálasi sa devina conducatorul Ungariei in locul lui Horthy
In 1945 a fost luat prizonier de armata sovietica. In perioada 1947 - 1949 a fost judecat de Tribunalul militar american de la Nürnberg si condamnat la 20 de ani detentie pentru crime de razboi dar in 1951 a fost eliberat. Veesenmayer a decedat in 1977 la Darmstadt.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

edmund veesenmayer politician diplomat german ss-brigadef hrer nsdap
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2553 (s) | 23 queries | Mysql time :0.101497 (s)