News Flash:

Roman I, domn al Moldovei

26 Ianuarie 2014
1714 Vizualizari | 0 Comentarii
Roman I, frate cu Petru al II-lea, a venit la domnia Moldovei dupa moartea fratelui sau, preluand tronul in intervalul decembrie 1391 - martie 1392, iar sfarsitul domniei este datat in decembrie 1394.
Ca domn, Roman I a recunoscut suzeranitatea regelui Poloniei, precum a recunoscut-o mai intai fratele sau Petru al II-lea (1387). In 1393, il ajuta pe cneazul Podoliei Teodor Koriatovici impotriva ducelui Witold al Lituaniei, in lupta lor pentru cetatea Camenita si teritoriul inconjurator. Fiind invinsi (la Bratzlaw) Teodor Koriatovici se refugiaza in Ungaria, iar Roman I pierde curand domnia si este inlocuit de fiul sau Stefan I.

Vezi si O parte din cele mai bune filme istorice romanesti 
Unii cercetatori afirma ca lui Roman I i se datoreaza inceputurile orasului din Moldova ce ii poarta numele. Este ingropat in Manastirea Bogdana din Radauti.
In documentele ramase de la Roman I se remarca titulatura pe care acesta o folosea, si care nu fusese folosita de nici unul dintre predecesorii sai: "Marele si singur stapanitor, din mila lui Dumnezeu domn, Io Roman voievod stapanind Tara Moldovei de la munte, pana la mare". Folosirea acestei titulaturi ne arata ca procesul de unificare al cnezatelor de pe teritoriul Moldovei era incheiat. Mai mult, insistenta utilizarii ei in acte, indreptateste parerea ca cel care a realizat aceasta unire, este chiar Roman I.

Vezi si Mihai Viteazul, unul din eroii balcanici 
In 5 ianuarie 1393 Roman I se foloseste titulatura "Noi Roman voievod al Moldovei si mostenitor (domnitor) al intregii Tarii Romanesti de la munte pana la malul marii". El nefiind niciodata domnitor al Valahiei (Mari) sau Muntenia aici face referire prima data la Moldova ca fiind micul teritoriu unde s-a creat entitatea teritoriala moldoveneasca, apoi se refera la intreaga Tara Romaneasca a Moldovei din estul Carpatilor pana la Marea Neagra.
Unul din cele mai vechi documente din Moldova este Uricul lui Roman I din 1392 prin care voievodul, impreuna cu fiii sai Alexandru si Bogdan, daruiesc lui Ivanus Viteazul "pentru credincioasa slujba" trei sate pe Siret, fiind pastrat in original la Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale din Bucuresti. Actul este redactat in limba slavona, pe pergament, cu sigiliu de ceara atarnat si cu snur de matase rosie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

roman i domnia moldovei tronul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1436 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021889 (s)