News Flash:

Romance celebre din perioada interbelica: Ella L. Negruzzi

4 Noiembrie 2013
2548 Vizualizari | 0 Comentarii
Ella L. Negruzzi (n. 11 septembrie 1876, satul Hermeziu, judetul Iasi - d. 19 decembrie 1949, Bucuresti) a fost o jurista romanca, manifestandu-se in perioada interbelica ca o figura proeminenta in miscarea feminista din Romania.
Ella a fost fiica scriitorului si omului politic iesean Leon C. Negruzzi (1840-1890) si sora mai mica a generalului Mihai Negruzzi (1873-1958).
A urmat cursurile scolii primare, Externatul Secundar de Fete (actualul Colegiu "Mihai Eminescu" din Iasi) si Facultatii de Drept la Iasi. Dupa absolvirea studiilor universitare a cerut in anul 1914 sa fie admisa in Baroul Iasi, dar cererea i-a fost respinsa pe motiv ca nu are drept de vot, iar avocatii trebuiau sa aiba drept de vot. Dupa mai multe procese care au durat aproape sase ani, Ella Negruzzi a devenit prima femeie avocat din Romania. A profesat ca avocat in Baroul Covurlui - Galati si din 1919, in Baroul Bucuresti.
S-a remarcat in perioada interbelica ca o militanta pentru drepturile femeilor, punand bazele Asociatiei "Emanciparea femeii", al carei presedinte a fost. Asociatia fondata de ea a urmarit emanciparea femeii prin prisma dezvoltarii acesteia in toate domeniile si ocuparea de functii in raport cu pregatirea si capacitatea fiecareia. Si-a concentrat atentia asupra femeilor de la sate, initiind cercuri culturale si fondand camine culturale unde a aratat satencelor cum sa-si organizeze gospodaria si cum sa-si educe copiii.
Dupa instaurarea fascismului in Germania, Ella Negruzzi s-a manifestat ca o luptatoare impotriva razboiului, facand parte din organizatia "Grupul avocatilor democrati", infiintata in 1935. De asemenea, a infiintat organizatia "Frontul feminin" (1936), organizuand numeroase intruniri si conferinte menite sa contribuie la antrenarea femeilor in actiunile pentru apararea drepturilor lor economice, politice, sociale si culturale.
Ella Negruzzi s-a remarcat si in publicistica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

jurista romanca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1752 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011297 (s)