News Flash:

Romania dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial

23 Ianuarie 2015
1222 Vizualizari | 0 Comentarii
In ciuda actului de la 23 august 1944, Romania a constituit, in ochii URSS, o prada de razboi, iar in ochii aliatilor apuseni, un stat dusman invins. Delegatia romana la tratativele de pace de la Paris a argumentat ca si guvernul Pétain, singurul legal in Franta in perioada iunie 1940 - august 1944, fusese un aliat al Germaniei fara ca asta sa tagaduiasca Frantei dreptul de a fi numarata printre cobeligeranti, dar URSS si-a impus punctul de vedere si prin conditiile Tratatului de la Paris din 1947, Aliatii au refuzat Romaniei statutul de stat cobeligerant.

Pe principiul ca "cel care ocupa un teritoriu isi impune si sistemul sau social", armata sovietica a impus venirea la putere a cominternistilor si comunistilor. La presiunile URSS, guvernul Sanatescu este dizolvat si inlocuit cu guvernul Radescu (decembrie 1944 - martie 1945), unde sunt inclusi reprezentanti ai Frontului National Democrat (constituit in octombrie 1944), in posturi cheie ca justitia (Lucretiu Patrascanu) si transporturile (Gheorghe Gheorghiu-Dej).

Vezi si Controverse cu privire la data de inceperii celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Desi URSS-ului i-a fost recunoscuta definitiv anexarea Basarabiei si a Nordului Bucovinei, iar Bulgariei recuperarea Cadrilaterului , totusi contributia Romaniei de partea Aliatilor nu ramane total fara urmari. In ciuda incercarilor Ungariei de a conserva Oradea si Satu-Mare, nordul Transilvaniei a fost, din nou, recunoscut ca parte integranta a Romaniei, pana la frontiera trasata in 1919/1920 de comisia internationala condusa de geograful francez Emmanuel de Martonne, care este frontiera actuala.

Nordul Bucovinei si partea de sud a Basarabiei au revenit RSS Ucrainene, iar restul Basarabiei, impreuna cu o parte din fosta Republica Sovietica Socialista Autonoma Moldoveneasca, a constituit o noua republica a URSS denumita "RSS Moldoveneasca". Aceasta a devenit independenta in 1991, sub numele de Republica Moldova.

Vezi si Iata cum testau americanii rezistenta sinelor de tren in al doilea Razboi Mondial - VIDEO

La 6 martie 1945, Iosif Stalin impune numirea guvernului Petru Groza, controlat de FND cu dominanta comunista, care detinea 14 ministere. Pentru a-si atrage simpatia populatiei, acesta legifereaza reforma agrara, prin care sunt expropriate peste 1.400.000 ha de pamant, care sunt date la 900.000 de familii de tarani. La 21 august 1945, Regele Mihai I incepe "greva regala", adica refuza sa mai promulge decretele-legi ale guvernului. In mod ilegal, insa, guvernul le aplica. Intre 7 si 18 mai are loc procesul maresalului Ion Antonescu si al principalilor sai colaboratori; condamnat la moarte, maresalul va fi executat la 1 iunie 1946. Comunistii asociaza pe maresal partidelor istorice pentru a le discredita pe acestea.

La 19 noiembrie 1946 au loc primele alegeri parlamentare postbelice. Cu toate ca rezultatele reale indicau victoria decisiva a Partidului National Taranesc, rezultatele oficiale falsificate au prezentat victoria cu peste 70% a Blocului Partidelor Democratice (PCR, PSD, PNL-Gheorghe Tatarescu, PNT-Anton Alexandrescu, Frontul Plugarilor, Partidul National Popular). La 30 iulie 1947, in urma inscenarii de la Tamadau, liderii Partidului National Taranesc sunt arestati si trimisi in judecata (vor fi condamnati la 12 noiembrie 1947 la inchisoare), iar partidul este dizolvat. La 6 noiembrie 1947, gruparea PNL-Gheorghe Tatarescu ("tovarasa vremelnica de drum" - cum o taxau cinic comunistii) este eliminata din Parlament si Guvern.

Devenita ultima piedica in calea instaurarii depline a comunismului, monarhia este abolita prin abdicarea silita a Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947 si plecarea acestuia in exil fortat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania urss delegatia romana franta germaniei frantei basarabiei fnd
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2380 (s) | 23 queries | Mysql time :0.081864 (s)