News Flash:

Romanii care se considera urmasii lui Alexandru Macedon

1 Octombrie 2013
2115 Vizualizari | 0 Comentarii
De mai mult de 100 de ani, istoricii si lingvistii incearca sa stabileasca daca aromanii sunt un popor diferit de romani sau nu.
Opinia majoritara este ca aromanii si romanii nord-dunareni sunt ramuri ale aceluiasi popor. Iar unul dintre argumentele cele mai des folosite este faptul ca impart aceeasi traditie si, in mare, aceeasi istorie.
In plus, dialectele folosite de romanii nord-dunareni si de aromanii sud-dunareni sunt mutual inteligibile, adica vorbitorii celor doua dialecte se pot intelege intre ei, in ciuda fracturii produse in Evul Mediu, cand cele doua ramuri ale romanitatii orientale au fost separate prin asezarea slavilor, scrie romanialibera.ro.
Macedonia, model pentru restul Balcanilor 
Aromanii, macedoromanii sau romanii macedoneni reprezinta una dintre cele mai interesante comunitati.
In timp ce aromanii au putine drepturi sau deloc in alte state balcanice, cei care traiesc in Republica Macedonia au situatia cea mai buna. Aromanii de acolo sunt recunoscuti drept minoritate nationala si au chiar doua partide, care, alaturi de formatiunile macedonenilor slavi ori de cele ale albanezilor, au ajuns la guvernare si, practic, se rotesc periodic la conducerea tarii.
De asemenea, televiziunea publica din Republica Macedonia are trei emisiuni pe saptamana in dialectul aroman, iar Crusova este singurul oras din lume in care dialectul aroman are statut de limba oficiala.
Sarbatoare nationala pe 23 mai
Romanii macedoneni sunt mandri de acest statut si au chiar o sarbatoare nationala aparte, in data de 23 mai. Ei se considera drept cei mai vechi locuitori ai tarii.
„Practic, aromanii din Macedonia spun ca istoria lor incepe o data cu Filip al II-lea si cu Alexandru Macedon, iar printre stramosii lor ii socotesc, alaturi de romani, pe vechii macedoneni care au fost romanizati", spune istoricul Marin Caragiu. De altfel, in general, istoricii ii socotesc pe aromanii din Balcani drept urmasii vechilor populatii tracice, ilire, macedonene si grecesti care au fost romanizate in Antichitate si care, in Evul Mediu, au reusit sa creeze sau sa participe la crearea unor state precum Imperiul romano-bulgar al Asanestilor ori Vlahia Mare si Vlahia Mica. In Republica Macedonia, stat recunoscut la nivel mondial sub denumirea de Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, din cauza opozitiei Greciei referitoare la utilizarea denumirii de Macedonia, exista multe estimari legate de numarul aromanilor. Daca la nivel oficial doar cateva mii de aromani si-au declarat etnia, practic, exista estimari care ar urca numarul lor la 100.000.
Este vorba de un numar considerabil, in conditiile in care mica republica balcanica are doua milioane de locuitori. In Crusova, oras intemeiat de aromanii fugiti din Moscopole, aromanii formeaza majoritatea. Multi aromani sunt si in Ohrid, dar si in Bitola.
„In Bitola, fiecare a treia casa are locuitori aromani sau din familii amestecate", spun reprezentantii comunitatii locale de aromani. De asemenea, exista si localitati curat aromanesti, cum ar fi Bela di Supra sau Bela di Ghios, care au fost intemeiate de macedoromanii fugiti din calea prigonirilor turcesti, in secolul al XVIII-lea.
De altfel, Bela di Supra este localitatea situata la cea mai mare altitudine din Macedonia, adica 1.450 de metri. Chiar daca autoritatile din Macedonia privesc cu multa bunavointa comunitatea de romani, pentru ca aromanii sunt printre putinii care sprijina fara rezerve tanara republica slava, exista multi lideri ai comunitatii care se tem ca limba si traditiilor lor sunt in pericol.
Ei spun ca exista multe familii mixte, in care copiii nu mai invata dialectul aroman. Solutia acestei probleme ar fi sprijinul din partea Romaniei. Pana la venirea comunismului, autoritatile din Bucuresti au manifestat grija fata de aceasta ramura nobila a romanitatii orientale. In Bitola, de exemplu, in secolul al XIX-lea, a fost infiintat primul consulat romanesc din Balcani.
In Skopje, capitala Republicii Macedonia, aromanii aveau propriul lor cartier, cu biserica si cu liceu. Insa perioada comunista a dus la ruperea legaturilor intre Romania si romanii sud-dunareni. Acum, aromanii asteapta cu speranta ajutor din partea fratilor lor de la nord de Dunare.
Frati despartiti
Chestiunea aromana a produs multa pasiune, atat din partea celor care sustin ca aromanii sunt parte a poporului roman, cat si din partea celor care sustin ca aromanii ar fi un popor aparte. Este sigur insa faptul ca este vorba de frati despartiti la inceputul Evului Mediu. Iar graiul aromanilor reprezinta una dintre cele mai valoroase mosteniri lasate de vechiul Imperiu Roman de Rasarit.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istoricii lingvistii aromanii popor evul mediu alexandru macedon
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1717 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013304 (s)