News Flash:

Romanii din Istambul invitati la expozitia “Marea Unire. De la victoria in primul razboi mondial la incoronarea suveranilor Romaniei Mari”, la ICR Istanbul

3 Aprilie 2018
350 Vizualizari | 0 Comentarii
expozitie 1

Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" din Istanbul si Muzeul National Cotroceni organizeaza in perioada 18 aprilie – 13 mai 2018, expozitia "Marea Unire. De la victoria in primul razboi mondial la incoronarea suveranilor Romaniei Mari". Vernisajul va avea loc pe 19 aprilie 2018, de la ora 19.30, la sediul ICR Istanbul, din Piata Taksim. Proiectul se inscrie in seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Fotografiile prezentatein expozitia de la Istanbul infatiseaza imagini ale Suveranilor Romani in fruntea trupelor romane si aliate care defileaza in Bucurestiul eliberat, portrete ale oamenilor politici si a oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii in Alba-Iulia, precum si prezenta reprezentantilor Aliatilor la Incoronarea din 1922.

Expozitia de fotografii este conceputa sa scoata in evidenta evenimentele prin care a fost celebrata Marea Unire, prezentand atat personalitati istorice, cat si momente care au definit-o. In centrul acestei expozitii se afla manifestarile desfasurate in Bucuresti, capitala Romaniei Moderne eliberate de sub ocupatia germana, si in Alba Iulia, capitala simbolica a Romaniei Mari.

Romania istorica este sarbatorita la Alba-Iulia prin declararea Unirii Transilvaniei cu Romania in 1918 si prin Incoronarea Suveranilor in 1922. In acelasi timp, reintrarea triumfala a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria in Bucuresti celebreaza Romania Moderna, invingatoare in Marele Razboi.

Expozitia "Marea Unire. De la victoria in primul razboi mondial la incoronarea suveranilor Romaniei Mari" este structurata in doua subteme: evenimentele organizate pe 1 decembrie 1918 la Bucuresti si Alba Iulia si Incoronarea Suveranilor Romaniei Mari in 15 octombrie 1922.

Fotografiile incluse in expozitie au fost selectate din fondul documentar detinut de Muzeul National Cotroceni, fiind realizate de fotografi faimosi din a doua jumatate a sec. al XIX-lea.

La evenimentul de la Istanbul va fi prezenta doamna dr. Mariana Lazar, cercetator stiintific si istoric in cadrul Muzeului National Cotroceni. Invitata ICR Istanbul este doctor in istorie, expert in Bunuri Arheologice si Istorico-Documentare, cu preocupari in zona cercetare stiintifica fundamentala si de muzeu, evaluare bunuri culturale, organizare expozitii, organizare colocvii etc.

Dr. Mariana Lazar are deja 3 carti publicate, 4 cataloage de expozitii, numeroase studii si articole cu subiecte de istoria si patrimoniul Cotrocenilor, in contextul istoriei romanilor, de genealogie, de istoria mentalitatilor etc.

Prin acest eveniment, ICR Istanbul marcheaza Centenarul Marii Uniri, promoveaza o fila din istoria Romaniei in randul populatiei turce si isi adauga un plus de imagine in mediile locale. / transmite ICR Istanbul

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istanbul suveranilor romani unirii alba-iulia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1423 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012115 (s)