News Flash:

Ronald Coase si problema costului social

2 Septembrie 2014
1214 Vizualizari | 0 Comentarii
Ronald Coase (n. 29 decembrie 1910 - d. 2 septembrie 2013) a fost un economist nascut in localitatea Willesden din Marea Britanie. A fost profesor de economie la Facultatea de Drept a Universitatii din Chicago, de unde s-a pensionat in 1982. A absolvit London School of Economics in 1931. A primit Premiul Nobel pentru economie in 1991.

Studiul a fost publicat in Journal of Law and Economics, cand Coase era membru al Departamentului de Economie din University of Virginia. Articolul expune idea ca distinctia dintre faptasi si victime nu este una transanta atunci cand este vorba despre externalitati. Exemplul oferit de Coase este cel al unui fermier ale carui turme se abat in lanul vecinului. Idiferent care ar fi decizia fermierului (aceea de a impiedica turma sa ajunga pe terenul vecinului sau de a o lasa libera), atat el cat si vecinul sau vor fi in dezavantaj.

Vezi si Petre S. Aurelian marele economist roman


Coase sustine ca, atunci cand costul tranzactiilor este nul, este irelevant sub aspect economic cui i-au fost alocate in mod initial drepturile de proprietate; cei doi fermieri vor ajunge la o intelegere. Acest argument sta la baza faimoasei „teoreme a lui Coase“.

Vezi si Charles Fourier si conceptiile sale filozofice

Cand costurile de tranzactie sunt suficient de mari, drepturile de proprietate initiale vor avea un efect semnificativ. Din perspectiva eficientei economice, drepturile de proprietate ar trebui astfel alocate incat sa se ajunga la o actiune economica eficienta. In exemplul mentionat, daca este eficient sa nu se restrictioneze turma, atunci posesorul animalelor ar trebui sa primeasca dreptul de a intra cu turma in lan; daca e ineficient sa se procedeze asa, posesorul lanurilor ar trebui sa primeasca dreptul ca lanul sa nu fie calcat de turma de animale. Costurile de tranzactie implica si o problema legata de efectele pe care firmele le au asupra mediului in care isi desfasoara activitatea. Aceasta problema este cunoscuta drept problema efectelor colaterale numite externalitati negative, care, in conceptia economica traditionala, trebuie rezolvate prin taxarea generatorului de externalitati.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ronald coase economist marea britanie profesor economie premiul nobel
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1457 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018207 (s)