News Flash:

S-a falsificat istoria in perioada comunista?

21 Ianuarie 2014
1361 Vizualizari | 0 Comentarii
Academicianul Dan Berindei a vorbit pentru realitatea.net despre perioada dinainte de '89. Intrebat daca li s-a cerut istoricilor sa modifice, sa cosmetizeze istoria, acesta a spus ca sunt si legende.
"Trebuie sa spun urmatorul lucru: aici este si putina, hai sa spui asa, legenda. Evident ca eram sub impactul si presiunea unei ideologii. Dar, in general, pentru istoricii seriosi, din fericire majoritatea erau seriosi, erau pur si simplu niste pilule care se auto-administrau si cititorului prin cate un citat care, de obicei, era alcatuit din locuri comune. Niste citate care spuneau adevaruri unanim acceptate. Din liderii de atunci, din Karl Marx, din Engels, din Lenin, din mai stiu eu ce.

Vezi si Scriitor in comunism (niste amintiri), de Stefan Agopian 
Dar, pe de alta parte, trebuie sa spun ca trupul principal al istoriei n-a fost afectat. A fost, intr-adevar, faza de inceput in care domina Mihail Roller in care s-a exagerat cu factorul slav s.a.m.d. Dar, dupa aceea, s-a regasit o formula de echilibru si totodata s-au putut repune personalitatile la locul lor. Am trait si faza in care a vorbi de bine un domnitor era nenorocire. Trebuia sa eviti un domnitor, fiind silit sa-i pui un epitet neplacut.
Ei, bine, faza aceasta a fost depasita si s-a putut intra in normalitate in privinta aceasta. In general, s-au construit foarte multe lucrari temeinice, s-au publicat izvoare. Eram in fond precum cei care construiau o piramida. Munca noastra era destul de fortata, cu planuri riguroase, amenzi foarte grave daca intarziai si cateva zile cu predarea de lucrari. Lucrurile acestea au asigurat o anumita disciplina, iar partea ideologica a fost respinsa.

Vezi si “Tehnici de lupta contra comunismului” – Horia Sima  
Ca sa faci o editie a doua a unei lucrari din vremea aceea e cel mai simplu lucru. Ai de scos niste citate, nici nu se remarca faptul de a le fi scos, pentru ca ele erau marginale. Unii isi puneau citate de la inceput pana la sfarsit. Asta e cu totul altceva. Dar, in general, s-a lucrat onest. ", a spus Dan Berindei.
"Sigur ca partea poluata a fost istoria contemporana. Pentru ca acolo partidul era pus pe primul loc... Acolo a fost o distorsionare grava.
Dar pentru Istoria Veche, Istoria Medie si Istoria Moderna, in general, s-a putut pastra un echilibru, la un moment dat. Sigur ca au fost si faze tare neplacute. Le cunosc pe pielea mea. Critici severe in "Lupta de clasa" sau in "Scanteia", care, pe vremea aia, nu erau numai critici. Te asteptai a doua zi sa zbori din institut sau chiar sa nimeresti undeva dupa gratii. Dar, repet, totusi s-a putut lucra, pentru ca era si aceasta o munca obligata. N-o puteai evita. Si, deci, cei care erau seriosi lucrau serios", a mai spus academicianul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istoricilor legende general karl marx engels lenin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1659 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018216 (s)