News Flash:

S-au implinit 125 de ani de la nasterea reputatului savant si academician iesean Stefan Procopiu

21 Ianuarie 2015
700 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7612 RON (0.0000)
USD: 4.2560 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
La 19 ianuarie 2015 s-au implinit 125 de ani de la nasterea ilustrului om de stiinta Stefan Procopiu de numele caruia se leaga importante descoperiri in domeniul electricitatii, cunoscute pe plan mondial sub denumiri de substanta: fenomenul Procopiu, efectul Procopiu si magnetonul lui Bohr-Procopiu. Acesta s-a nascut la 19 ianuarie 1890, la Barlad, unde urmeaza cursurile primare si liceale si, in anul 1912, obtine licenta in fizica la Universitatea din Iasi, fiind studentul favorit al marelui profesor Dragomir Hurmuzescu, dar si un fidel colaborator al acestuia. In acelasi an publica o lucrare de mare insemnatate pentru fizica teoretica.

Astfel, plecand de la observatiile lui Langevin referitoare la magnetism si bazandu-se pe teoria cuantica a lui Plank, Procopiu defineste o relatie intre momentul magnetic al electronului in miscare pe o orbita circulara si constanta lui Plank, relatie pe care savantul Sommerfeld a denumit-o pe nedrept "magnetonul lui Bohr", denumire la care, mult mai tarziu, se face cuvenita rectificare, atasandu-i-se, pe drept, si numele lui Procopiu. Avand numele sau deja intrat in istoria stiintei, Procopiu pleaca la Paris, unde, in 1921, isi prezinta in fata Academiei Franceze "fenomenul Procopiu", legat de depolarizarea longitudinala a solutiilor coloidale si suspensiilor cristaline si unde, in 1924, obtine cu stralucire doctoratul in fizica la Sorbona.

Vezi si Stefan Procopiu, o persoana de marca a Romaniei

Revine in tara la Universitatea din Bucuresti, iar, din 15 ianuarie 1925, preia catedra de Gravitatie, Caldura si Electricitate a profesorului Hurmuzescu, la Universitatea din Iasi, unde devine si decanul Facultatii de Stiinte pana in 1937, an in care devine primul decan al Facultatii de Electrotehnica a noului Institut Politehnic ce ia fiinta la Iasi, functie ce o detine pana in 1941. Prelegerea sa "Ce este electricitatea ?", tinuta la deschiderea cursurilor noului an universitar 1939, reprezinta o dovada graitoare a inaltului sau geniu stiintific. Pe baza meritelor sale, recunoscute unanim, profesorul Procopiu a devenit, mai intai, in 1948, membru corespondent si, apoi, in 1955, membru titular al Academiei Romane, context in care se remarca prin noi lucrari referitoare la determinarea valorii magnetonului Bohr – Procopiu prin metode de rezonanta, lucrari pentru care a fost nominalizat in doua randuri pentru a obtine Premiul Nobel pentru fizica. A publicat, in 1942, Introducere in electricitate si magnetism (2 volume) si Termodinamica, in 1948, lucrari de referinta pri continutul lor de inalt nivel stiintific. Recunoscandu-i-se prestigiul si deschiderea sa spre actul cultural iesean, a fost ales membru  in Comitetul de directie a Teatrului National din Iasi. A colaborat la revistele Viata romaneasca si Insemnari iesene. A primit titlul de Om de stiinta emerit si de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic "Gh. Asachi" din Iasi.

Ilustrul academician Stefan Procopiu a trecut la cele vesnice 22 august 1972, fiind inhumat in parcela 25I, 1, 38 a Cimitirului Eternitatea din Iasi, adevarat Pantheon al culturii, stiintei si spiritualitatii romanesti. Inscris definitiv in panoplia de aur a stralucitelor personalitati iesene, recunoscatoare, Cetatea  de pe cele 7 coline  ii pretuieste dupa cuviinta meritele sale incontestabile. Astfel, in 1994, prestigiosul Muzeu Politehnic de la Palatul Culturii ii aseaza pe frontispiciu numele sau de prestanta, denumindu-se de atunci, Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu".

Vezi si Povestea emotionanta a femeii din spatele unui mare om de stiinta iesean - VIDEO

In anul 2010, la sarbatoarea Centenarului, Facultatea de Electrotehnica Iasi ii dezveleste bustul sau in fata facultatii de pe malul Bahluiului. In spiritul impamantenitei traditii iesene de rememorare a ilustrilor Oameni ai Cetatii, Muzeul iesean ce poarta intru cinste numele Savantului a organizat chiar in 19 ianuarie 2015 o festivitate de recunostinta si omagiere a lui Stefan Procopiu la implinirea celor 125 de ani de la nasterea sa. Festivitatea aniversara a fost gazduita de Muzeul Poni – Cernatescu, deoarece, spre dezolarea noastra, Palatul Culturii este intr-o reparatie prelungita de mai multi ani.

Festivitatea a cuprins o expozitie cu documente si obiecte personale ale lui Stefan Procopiu, aflate in patrimoniul Muzeului Stiintei si Tehnicii si o rememorare a activitatii stralucitului om de stiinta iesean sustinuta prin amintiri inedite de catre d-nii profesori Sorohan si Baiardi, fosti colaboratori si discipoli ai Savantului si intarita de caldul omagiu adus distinsei personalitati de catre domnul Decan al Fac. de Fizica a Universitatii "A.I. Cuza", facultate care continua stradaniile lui Stefan Procopiu.

Festivitatea a fost moderata cu mult aplomb de catre doamna Teodora Camelia Cristofor, muzeografa de marca, autoare a volumului "Stefan Procopiu – marturii documentare", aparut in 2012, la Editura Palatul Culturii. In incheierea manifestarii omagiale inchinata memoriei lui Stefan Procopiu, doamna Lenuta Chirita, directoare a Muzeului Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" a lansat nr.8/2014 a Buletinului anual al acestui muzeu, o revisa muzeala de tinuta, editata cu o deosebita tehnoredactare si atenta selectie a materialelor publicate, cum si o Diploma de onoare acordata unor personalitati iesene participante cu prilejul aniversarii celor 125 de ani de la nasterea savantului Stefan Procopiu. Sa remarcam ca nota bene, participarea unui numeros grup de elevi de la Liceul Tehnic "Virgil Madgearu" , cu care Muzeul colaboreaza intr-un proiect comun. Manifestarea inchinata memoriei lui Stefan Procopiu a fost una de tinuta distinsa si  de mare relevanta prin mesajul sau luminos.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nasterea stefan procopiu descoperiri domeniul electricitatii sorbona
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2000 (s) | 34 queries | Mysql time :0.089401 (s)