News Flash:

“Salvati cinematografele din Romania !”

31 Mai 2015
585 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru prima oara dupa indepartarea mea de la conducerea RADEF Romaniafilm, ma vad obligat sa iau atitudine si sa ma exprim public, chiar daca mi-am promis sa ma detasez de nedreptatile care se petrec cu salile de cinematograf, deoarece am ramas singurul care se mai lupta cu un sistem criminal la adresa cinematografiei romanesti. Din data de 5 mai, de cand mi-a expirat mandatul de director general, la Romaniafilm se petrec fapte reprobabile, prin intermediul conducerii Ministerului Culturii, in persoana Secretarului de Stat Bogdan Stanoevici, acelasi personaj care, la alegerile din 2014, si-a batut joc de milioanele de romani din diaspora. Ulterior, dl. Stanoevici a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii, unde, printre alte atributii, a primit si gestionarea cinematografiei romanesti.

Astfel, dupa ce, timp de peste 5 ani, ne-am luptat pentru reabilitarea, digitalizarea si redarea in circuitul cinematografic a unor sali de cinematograf uitate de toate guvernele, dupa ce am reusit sa scriem pe frontispiciul lor  nume mari ca Florin Piersic, Sergiu Nicolaescu sau Sebastian Papaiani (pentru ca nimeni sa nu mai indrazneasca sa transforme aceste sali in cluburi sau saloane de bingo) a venit dl. Bogdan Stanoevici sa desfiinteze Romaniafilm si sa inchida toate salile de cinematograf din Romania.

Poate nu degeaba, avand in vedere ca nimic nu este intamplator, este „Cel Ales”, asa cum spunea si Sindicatul Liber Romaniafilm... Este cel ales sa ingroape peste 170 de salariati ai RADEF Romaniafilm, sa ingroape toate cele 25 de sali de cinematograf care inca functioneaza in Romania (fara nici un leu de la bugetul de stat), sa interzica producatorilor de film romani sa-si difuzeze filmele romanesti (care castiga premii pe banda rulanta in cadrul festivalurilor internationale de film), deoarece multiplexurile nu le pun in distributie, etc.  „Cel Ales”, intr-o viteza uimitoare, a demis singurii doi membri din Consiliul de Administratie al RADEF care au castigat un concurs organizat legal (din pacate, cel care va raspunde in instanta nu va fi el, ci va fi Ministerul Culturii), a numit de urgenta alti 5 membri care habar nu au in ce se baga si cum vor raspunde ulterior (atat in fata legii, cat si in fata opiniei publice) pentru hotararile pe care le vor lua si a demarat predarea primelor active administrate de Romaniafilm, in speta Depozitul de Film de la Cluj (unde organizatorii TIFF au demarat o actiune de salvare a depozitului si transformarea acestui spatiu in muzeu al cinematografiei), cinematograful „Gloria” din Bucuresti si inca 3 cinematografe, acolo unde presiunea politica este majora. Din pacate, „Cel Ales” nici barem nu cunoaste legislatia incidenta cinematografelor, el are impresia ca functia lui permite orice, inclusiv amenintarile pe care le profereaza la adresa salariatilor din regie, carora le-a garantat dosare penale, in cazul in care nu executa ordinele sale. Imi permit sa-i atrag atentia „Celui Ales” ca legea este aceeasi si pentru el, dar si pentru salariatii care nu vor putea fi obligati sa execute niste ordine care contravin acestor legi in vigoare.

Din pacate, dureros pentru mine, pentru salariatii Romaniafilm si pentru intreaga industrie cinematografica din Romania, in acest „razboi”, inca nu vedem o pozitie publica a d-lui. Ionut Vulpescu, ministrul culturii, care l-a mandatat pe „Cel Ales” sa gestioneze situatia salilor de cinematograf, fara a urmari si viza actiunile subversive ale acestuia. La finalul acestui „razboi”, dl. Ministru Vulpescu va fi cel care va „deconta” actiunile lui Bogdan Stanoevici, acesta fiind, deja, pe picior de plecare de la ministerul culturii, fiind propus pentru presedinte la TVR, unde va fi numit imediat dupa indepartarea unui profesionist adevarat, in persoana d-lui Stelian Tanase.
Imi fac datoria de onoare de a atentiona atat ministerul culturii, cat si opinia publica, asupra situatiei critice, create de Bogdan Stanoevici la RADEF Romaniafilm. Pentru a fi cat se poate de corect, va voi informa si ca, din 2012 pana in prezent, de cand RADEF nu mai are Consiliu de Administratie, toate institutiile de control ale statului si-au facut „datoria” de a controla regia (dupa ce, din 2000 pana in 2012 nu a trecut nimeni pe la regie...), aceasta aflandu-se in instanta de contencios administrativ atat cu Corpul de Control al Primului Ministru cat si cu Curtea de Conturi a Romaniei, fapt pe care „Cel Ales” il clameaza pe toate canalele, ca o mare problema pe care o are RADEF in prezent. Il informez pe „Cel Ales” ca, la data prezentei, peste 40 de institutii controlate de respectivele institutii sunt in instanta, urmand ca instantele sa decida daca faptele consemnate sunt de natura sa produca prejudicii sau nu. De asemenea, „Cel Ales” face non stop referire la dosarul penal al subsemnatului, dosar penal care se afla pe rolul instantei si in cadrul caruia, pana la o hotarare definitiva si irevocabila, conform legislatiei din Romania, functioneaza prezumtia de nevinovatie. Sa nu uite „Cel Ales” ca, pana acum cateva zile, cand a fost condamnat intr-o prima instanta, un personaj celebru din politica romaneasca ocupa functia de vice prim ministru si ministru in Guvernul Romaniei... Si, pentru a pune istoria in cursul ei firesc, dosarul penal al subsemnatului este deschis tot datorita faptului ca la regie nu au existat niciodata bani pentru cinematografe iar la sala „Dacia” de la Piatra Neamt a cazut o bucata mare din tavan, iar conducerea (inclusiv membri CA de la acea data) a hotarat ca reparatiile sa fie facute de o firma din zona, prin compensare cu datoriile pe care le avea la RADEF iar, din interceptarile telefonice ale administratorului respectivei societati comerciale, a fost disjuns un alt dosar penal.

Astfel, avand in vedere ca in data de 27 mai, secretarul de stat in ministerul culturii, responsabil cu cinematografia romanesca, dl. Bogdan Dragos Aurelian Marian Stanoevici a invitat toti salariatii RADEF Romaniafilm pentru a le prezenta noii membri ai CA si „strategia de dezvoltare” a regiei iar in respectiva sedinta a amenintat toti salariatii ca cei care se vor opune predarii tuturor salilor si gradinilor de cinematograf vor fi pasibili de dosare penale, ma simt obligat sa iau atitudine, sa informez opinia publica asupra faptelor reprobabile si sa recurg la gesturi extreme, pentru a putea atrage atentia tuturor asupra acestor fapte. In consecinta, avand in vedere ca in aceasta perioada se desfasoara TIFF-ul, cel mai mare festival de film din Romania, intentionez sa plec de miercuri (dupa prima sedinta a Consiliului de Administratie a RADEF Romaniafilm, in care membri CA vor pune in aplicare primele predari de sali de cinematograf), pe jos, cu o pancarta in mana, pe care voi scrie cuvintele „Salvati cinematografele din Romania !”, pana la Cluj, pentru a ma putea posta la intrarea in cinematograful „Florin Piersic”, de unde nu voi pleca decat atunci cand se va rezolva problema salilor de cinematograf din Romania.

   Marius Iurascu

                                                            Director Asociatia pentru Integrare Culturala Europeana 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

radef romaniafilm nedreptatile cinematografiei romanesti tiff
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1937 (s) | 23 queries | Mysql time :0.047435 (s)