News Flash:

Sancho I al Portugaliei sau Populatorul

26 Martie 2015
593 Vizualizari | 0 Comentarii
Sancho I, Rege al Portugaliei supranumit Populatorul (portugheza o Povoador), al doilea rege al Portugaliei, s-a nascut pe 11 noiembrie 1154 in Coimbra, si a murit pe 26 martie 1212 in acelasi oras. A fost al doilea fiu legitim, dar singurul care a supravietuit, al regelui Afonso I al Portugaliei si a sotiei sale, Maud de Savoia. Sancho a urmat la tron tatalui sau in 1185. A folosit titlul de Rege de Algarve si/sau Rege de Silves, intre 1189 si 1191.

In 1170, Sancho a fost numit cavaler de tatal sau, regele Afonso I, si de atunci a devenit al doilea comandant din regat, atat in administratie, cat si in armata. Pe atunci, independenta Portugaliei (declarata in 1139) nu era pe deplin consolidata. Regii Castiliei si Leonului incercau sa reanexeze teritoriul, iar Biserica Romano-Catolica si-a oferit tarziu binecuvantarea si aprobarea. Din cauza aceasta, Afonso I a fost nevoit sa caute aliati in cadrul Peninsulei Iberice. Portugalia a semnat o alianta cu Regatul Aragonului, si impreuna au luptat impotriva Castiliei si Leonului. Pentru a asigura aceasta intelegere, Infantele (Printul mostenitor) Sancho al Portugaliei s-a casatorit, in 1174, cu Infanta Dulce Berenguer, sora mai mica a regelui Alfonso al II-lea al Aragonului. Astfel, Aragon a devenit primul regat iberic care a recunoscut independenta Portugaliei.

Vezi si Ascensiunea la tron a lui Sebastian I al Portugaliei


Dupa moartea lui Afonso I in 1185, Sancho I a devenit rege al Portugaliei. Coimbra era centrul regatului; Sancho a incheiat razboaiele dure si inutile cu vecinii sai pentru controlul teritoriilor de la frontierele Galiciei. In schimb, si-a indreptat atentia catre sud, unde micile regate maure (numite "taifa") inca prosperau. Cu ajutorul cruciatilor, a cucerit Silves in 1191. Silves era un oras important din sud, un centru administrativ si comercial, cu o populatie estimata la aproximativ 20.000 de oameni. Sancho a ordonat fortificarea orasului, si a construit un castel care astazi reprezinta un monument important al mostenirii portugheze. Cu toate acestea, conflictele armate s-au mutat din nou in nord, unde Castilia si León amenintau din nou frontierele portugheze. Silves a fost capturat din nou de mauri.

Vezi si Domnia lui Pedro al III-lea al Portugaliei


Sancho I si-a dedicat o mara parte din domnie organizarii politice si administrative a noului regat. A acumulat un tezaur national, a sprijinit noi industrii, si clasa medie a comerciantilor. Mai mult, a creat orase si sate noi (precum Guarda in 1199), si s-a ocupat de repopularea partilor nordice ale Regatului Portugaliei, in special cu flamanzi si burgunzi; de aici provine supranumele „Populatorul”. Regele era cunoscut de asemenea pentru pasiunea sa pentru literatura si cunoastere in general. Sancho I a scris mai multe carti de poezii, si s-a folosit de tezaurul national pentru a trimite studenti portughezi la universitati europene.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sancho i rege portugaliei populatorul coimbra cavaler comandant rege
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2514 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080898 (s)