News Flash:

Saptamana Rosie - scurt istoric

17 August 2014
1125 Vizualizari | 0 Comentarii
Saptamana Rosie a fost numele dat celor sapte zile de tulburari din iunie 1914 din Regatul Italiei. In aceasta saptamana, au izbucnit mai multe rebeliuni si actiuni greviste in Italia, in proviciile Romagna si Marche.

Demonstrantii protestau ca raspuns la o serie de reforme introduse de primul ministru Giovanni Giolitti, care urmarea „absorbirea” clasei muncitoare in sistemul liberal. In ciuda largirii dreptului la vot si a schimbarii politicilor guvernamentale in ceea ce priveste conflictele de munca (in favoarea muncitorilor), in marile orase au fost facute chemari la greva generala, care sa sprijine demonstratiile publice, care fusesera cauzate la randul lor de uciderea a trei protestatori socialisti. In cele din urma, data fiind natura Partidului Socialist Italian, greva generala a fost prost coordonata, iar tulburarile au fost potolite de trupele guvernamentale.

Vezi si Arbitrajele de la Viena

Saptamana Rosie a speriat clasa medie italiana si a demonstrat ca problemele unificarii tarii erau altele decat cele care apareau in cazul unei natiuni tinere. Intregul proces de reunificare (Risorgimento) nu a reusit sa distruga inegalitatile dintre nordul industrializat si sudul agrar – nevoile celor doua regiuni nu puteau fi sadisfacute simultan de politicile liberale ale lui Giolitti.

Vezi si Pactul de prietenie si alianta dintre Germania si Italia sau Pactul de Otel


Dupa evenimentele din 1914, editorialele lui Benito Mussolini din ziarul politic Avanti! chemau la initierea unor masuri mai radicale impotriva guvernului italian. Intrarea Italiei in luptele primului razboi mondial dupa evenimentele cunoscute ca „Saptamana Rosie” s-a datorat in mare parte pledoariilor nationaliste si antiguvernamentale ale unor oameni precum Mussolini, care infierau nehotararea cabinetului in privinta participarii la razboi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

saptamana rosie regatul italiei italia romagna marche potolite
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1669 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015062 (s)