News Flash:

Satul Fata, o disparitie misterioasa

23 Septembrie 2013
3539 Vizualizari | 0 Comentarii
Despre acest sat disparut sunt cunoscute urmatoarele legende: “A fost odata, intre Dumitrea Mare si intre Terpiu, un sat locuit de romani care se numea Fata. Si s-a intamplat ca, in urma unei epidemii, au murit toti locuitorii satului si nu au ramas in viata decat doua fete, dintre care pe una a adoptat-o Dumitrea-Mare, iar pe cealalta Terpiu. Astfel a trecut jumatate din proprietatea satului Fata asupra Dumitrei-Mari, iar cealalta jumatate asupra Terpiului”.
A doua legenda spune ca “locuitorii sasi din Dumitrea-Mare si din Terpiu au cumparat satul care s-a numit Fata de la proprietarii nobili, impreuna cu alte trei catune cu care ocaziune locuitorii din Terpiu au platit pretul cumpararii in aur, astfel ca galbinii nu s-au numarat, ci s-au masurat in vase de lemn”. 
A treia legenda arata ca “a fost odata aproape de Dumitrea-Mare dinspre Cepan un sat mic locuit de niste oameni despre care nu se stie carei natiuni apartineau, dar se spune ca era un popor viguros, ba chiar urias. Acesti oameni pagubeau adese pe locuitorii din Dumitrea-Mare in mod simtitor, astfel ca vara cand dumitrenii erau la lucrul campului, ori dumineca cand erau in biserica ei navaleau asupra satului si jafuiau si pradau ce puteau. Cu toate ca locuitorii din Dumitrea-Mare ar fi putut sa-i nimiceasca foarte usor pe acei dusmani fiindca ei erau putini la numar, totus nu au voit sa se faca vinovati de o atare fapta fara permisiunea autoritatilor. Deci dumitrenii s-au adresat cu o cerere la imparatul in care se spunea la inceput ca pe teritorul lor se gaseste un spin care impiedeca cultivarea unei parti mari a pamantului celui mai bun, si se incheia cu rugamintea sa li se dea voie sa extirpeze acel spin. Cand ajunsa cererea la imparatul, acesta nu era acasa, iar imparateasa o citi si le dadu voie dumitrenilor sa extirpeze spinul adaogand ca in vederea acelui scop nici nu era nevoie de a cere permisiune in scris. Dar dumitrenii indata ce au primit raspunsul s-au napustit asupra satului Fata si au ucis-pe toti locuitorii acelui sat si nu scapat de moarte numai o fata care a fugit la un comite ungur pe care il cunostea de mai inainte. Acesta a primit-o bine, iar fata i-a daruit comitelui intreg satul a carui mostenitoare era si care se intindea pana la satul Sinchereag”.
A patra legenda mentioneaza ca “in satul Fata, dupa o epidemie de ciuma, nu a ramas in viata decat o singura fata cu numele Fatte. 
Atunci locuitorii din Dumitrea-Mare si din Terpiu ca sa-si recastige teritorul satului ramas fara locuitori au recurs la un siretlic. Adeca ei au facut o cerere in scris catre.principe in care se rugau sa li se dea voie sa extirpeze spinii din apropierea satelor si astfel “sa imulteasca pamantul productiv”. Aceasta cerere a incuviintat-o principele”. Examinand toate variantele, istoricii au ajuns la urmatoarea concluzie: a existat pe vremuri in vecinatatea satelor Dumitra si Tarpiu un sat cu numele Fata si locuitorii acestuia au fost ucisi de vecinii lor ca sa le ia pamanturile. In arhiva judetului Nasaud, in arhivele satelor Dumitra si Tarpiu, precum si in alte publicatii, se gasesc multe informatii despre acest sat. 
Cea mai veche mentiune a satului Fata este din 1243. In plus, in apropierea vaii care duce de la Dumitra la Tarpiu, la o rascruce de drumuri a fost descoperita o coloana de piatra de marimea unui om pe care era inscriptia „Mormantul fetei”.
In prezent, acest fragment s-ar gasi in biserica mare din Dumitra, expertii spunand ca ar data din epoca romana, scrie timponline.ro.
Documentele istorice arata ca satul Fata a fost situat pe linia soselei Nasaud – Bistrita intre satele Cepari si Dumitra, satul Bacea se afla intre Cepari si Tarpiu, iar satul Taga in preajma Tarpiului. Toate aceste sate ar fi apartinut, inainte de a fi donate, de castrul regal Dobaca, deci locuitorii acelor sate, care erau romani, au fost iobagi si au intrat in conflict cu nobilii din Fata, veniti tocmai din Germania, cu care s-au certat o lunga perioada de timp din cauza terenurilor pe care acestia din urma le-au primit de la Regele Bela al IV-lea. 
Cu toate ca nu exista o sursa serioasa care sa indice ca satul a fost atacat precum spun legendele, totusi exista informatia ca nobilii de Fata “s-au stins in linie barbateasca”. E posibil ca actul de violenta sa fi fost indreptat numai impotriva nobililor. 
Se spune ca iobagii ar fi complotat chiar cu sasii liberi impotriva nobililor din Fata si au pus la cale o revolta in 1437 care a dus la disparitia misterioasa a acestui sat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sat disparut legende fata iobagi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1777 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013743 (s)