News Flash:

Savatie Bastovoi:"Sa nu uiti ca trebuie sa iubesti..."

4 Februarie 2014
1928 Vizualizari | 0 Comentarii
Ieromonahul Savatie, pe numele sau de mirean Stefan Bastovoi, s-a nascut in familia unui profesor de filozofie, propagandist al ateismului stiintific. Pana la calugarie, a fost ancorat in conceptiile tatalui sau. A absolvit Liceul de Arta Octav Bancila” din Iasi. Cand era in clasa a XII-a, a fost internat la Spitalul Socola, unde a scris ciclul Un diazepam pentru Dumnezeu, care l-a consacrat ca poet. Ulterior, a obtinut premiile revistelor Convorbiri literare, Timpul, Dacia literara. Incepind cu 1993, a publicat poezie, povestiri, fragmente de roman, eseuri si articole in cele mai importante reviste literare din Romania si Basarabia. Intre anii 1996-1998 a fost student la Facultatea de Filozofie a Universitatii de Vest din Timisoara, pe care a abandonat-o.

Vezi si Petre Tutea: „In democratie, numai intamplarea naste un mare sef“ - FOTO
In 1999 a fost tuns in monahism, primind numele de Savatie. La 28 octombrie 2000 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 4 august 2002 ieromonah. Astazi vietuieste la Manastirea «Noul Neamt» din satul Chitcani, situat intre Tiraspol si Bender, Transnistria (parte desprinsa din cadrul Republicii Moldova). A condus revista de spiritualitate ortodoxa Ekklesia si a predat iconografia la Seminarul Teologic din Chisinau, cu sediul in Manastirea Noul-Neamt. Este fondatorul editurii Cathisma din Bucuresti.
"Cel mai cumplit lucru care i se poate intampla unui om este sa nu fie iubit. Dar cred ca si mai cumplit este sa nu iubesti. Intotdeauna mi-a fost usor sa iubesc oamenii, sa ma bucur ca-i vad. De aceea, nu am avut nicio piedica in a intelege Evanghelia.
Cand faceam vreo bazaconie, mamica imi spunea: “Du-te de la mine, nu te mai iubesc”. Asta era pentru mine pedeapsa suprema, pe care eu o traiam ca pe o izgonire din Rai.
Sfantul Isaac Sirul spunea ca focul iadului nu este altceva decat dragostea pierduta pe care esti condamnat sa o contempli vesnic.”
Savatie Bastovoi
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ieromonahul savatie stefan bastovoi ateismului stiintific iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1599 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013225 (s)