News Flash:

Scenariul complotului de ucidere a lui Caesar

15 Octombrie 2013
1588 Vizualizari | 0 Comentarii
La 15 martie 44 i.e.n. (celebrei „Idele lui Marte"), cand Caesar urma sa intre in curia Pompeia, unde era convocat senatul, un grup de conjurati, ce se sprijinea si pe interventia rapida a unui detasament inarmat de sclavi si gladiatori acoperit intr-o cladire apropiata, trebuia sa-l opreasca pentru o cerere de gratiere. 
La refuzul, previzibil, al lui Caesar, solicitantul urma sa-l apuce de toga. Era semnulul pentru atacul cu pumnalele. Scenariul, cu o singura abatere: o persoana i-a inmanat lui Caesar, la intrarea in curie, o scrisoare prin care-l avertiza (acesta, insa, n-o deschide), s-a desfasurat intocmai, 23 de lovituri de pumnal dovedind cea mai covarsitoare personalitate a Romei antice. 
Celebra si prin moarte - ar fi murmurat, cu ultima suflare: „Tu quoque, mi fili, Brute" (Si tu, Brutus, fiule!), devenita de asemenea vestita - personalitatea lui Caesar si-a coplesit contemporanii, dar si urmasii, din moment ce numele sau n devenit titlul purtat de toti imparatii romani pana la Diocletian (acesta a impus pentru imparati titlul de August) si, de aici incolo, de toti mostenitorii tronului imperial, din moment ce numele sau a devenit substantiv comun desemnand regalitatea nu numai in limbi urmase ale latinei, ci si in alte grupuri sau familii de limbi.
Se crede, datorita legaturilor de dragoste dintre Caesar si mama iui Marcus Iunius Brutus, ca Brutus ar fi fost fiul natural al lui Caesar. Oricum, Brutus, combatant la Pharsalos in tabara lui Pompei, s-a bucurat si dupa aceea de protectia speciala a lui Caesar, potrivit famouswhy.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

caesar pompeia brutus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1647 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013409 (s)