News Flash:

Scoala din deal din Sighisoara

31 Martie 2015
2924 Vizualizari | 0 Comentarii
Prima atestare istorica a unei scoli la Sighisoara este din anul 1522, cand sfatul orasului regal Sighisoara a donat rectorului scolii o haina in valoare de 4 florini ca sa dovedeasca straduinta in munca cu tineretul („Baccalaureato Rectorii scolae causa unis vesti, ut haberet diligensium cum juvenibus”). Ciclul superior inca nu exista, absolventii primind titlul de litteratus, nu magister, dar aveau dreptul de a se inscrie totusi la cateva universitati. In perioada 1402-1520 95 de studenti sighisoreni au studiat la Universitatile din Cracovia si din Viena. Limba de predare era probabil latina.

In anul 1607-1608 s-a deschis o schola maioris („scoala majora”) pe actualul deal al scolii, iar in 1619 primarul Martin Eisenburger a dat dispozitie sa se contruiasca inca o cladire langa cladirea existenta, aceasta noua cladire purtand inscriptia Schola Seminarium Reipublicae-1619. Cladirea noua are la baza un turn de aparare provenit de la o fortificatie mai veche.

In 1620 rectorul Simon Hartmann a organizat clasele medii dupa modelul celor mai importante trei scoli din Transilvania la ora aceea (Brasov, Sibiu si Bistrita), absolventii avand dreptul de a se prezenta la orice universitate. S-au introdus patru nivele: quatra, tretia, secunda si prima. Elevii din clasa prima aveau si un asa-zis coetus (un organ de administratie proprie). Existau grupe de poetica si retorica, iar alumnii avea un convict.

Vezi si Biroul lui Charles Dickens va intra in circuitul expozitional, gratie unei finantari publice

In 1652 scoala a angajeazat si un lector in afara rectorului, dupa 1700 inca unul, iar dupa un sfert de secol un al treilea, apoi si un co-rector. In 1676 un incendiu a distrua trei sferturi din cladirile Sighisoarei si, chiar daca edificiul scolar nu a fost afectat, aceasta calamitate a dus la scaderea numarului elevilor.

Vezi si Manastirea Plesesti - legenda blestemelor haiducului Dragu - FOTO


In 1642 s-a construit asa-numita „Scara acoperita” (numita si „Scara elevilor”), care leaga Orasul de Sus cu scoala. Initial avea 300 de trepte, acum (2011) are 176.

Incepand cu 1675 se introduc examene regulate, compuneri in limba germana, iar dupa absolvire (care includea o cuvantare libera, publica) elevii primeau o recomandare.

In 1684 a inceput construirea bibliotecii scolare din initiativa rectorului Martin Kelp (1684-1687).

In 1686, la scoala erau inscrisi 200 de elevi in ciclul inferior si 19 tineri in clasele superioare.

In 1691 parterul incintei de invatamant a fost ocupat de trupele imperiale, iar in 1709 s-a declansat o devastatoare epidemie de ciuma care a omoarat o treime din populatie. Ulterior s-au introdus cursuri de filosofie, limba de predare devine germana, a inceput predarea materiilor reale.

In anul 1772 legi introduse de rectorul Schenker au reglat printre altele viata internistilor, asa-numitii togati (deoarece purtau togi). (Elevii care nu locuiau la internat purtau o clamida, si erau numiti clamidati- si-au primit si ei legile lor in 1818).

Prin 1790 a inceput construierea cladirii in care se afla scoala astazi. La intrare are inscriptia „PATRIAE FILIIS VIRTUTI PALLADIQUE SESSE VOVENTIBUS SACRUM“ („Fiilor patriei dedicati virtutii si intelepciunii sa le fie sacru lacas”). Initial avea doar parter si un etaj.

In 1823 rectorul Paul Binder prezinta un nou plan de invatamant conform caruia scoala urma sa fie impartita in trei: un seminar pentru invatatori si predicanti, scoala cetateneasca si „scoala de invatati”.

Din 1850 scoala era o scoala gimnaziala cu 8 clase, unde studiul stiintelor naturii a stat in prim plan. Sunt acum acceptati si elevi ale altor confesiuni religioase, si se introduce studiul limbilor maghiara si romana ca materii facultative.

In 1901 s-a reconstruit cladirea principala, se adauga un etaj, si scoala a fost redenumita Gimnaziul Episcop Teutsch, dupa fostul rector.

Incepand cu 1924-1925 scoala a adoptat legile scolare din Romania ca urmare a unirii Transilvaniei cu Romania.

In 1942 Grupul Etnic German din Romania (Deutsche Volksgruppe Rumäniens) a preluat administratia scolii de la Biserica evanghelica.

Intre 1945-1948 scoala este din nou sub administratia Bisericii evanghelice, si din 1947 coetus-ul este dizolvat definitiv, elevii trebuind sa devina membri ai Uniunii Asociatiilor Elevilor din Romania.

Odata cu reforma scolara din 1948 autonomia scolii a luat sfarsit. Scoala a fost preluata de stat si a devenit Scoala pedagogica germana, care a existat pana in 1956 cand a fost transformata in Scoala medie mixta (clasele 8-11).

Din 1952 s-a numit Liceul nr. 2, o scoala romana cu sectie germana.

Cu ocazia aniversarii a 450 de ani, scoala a primit din nou un alt nume, Liceul Joseph Haltrich, in amintirea fostului rector si scriitor.

Din 1980, ca urmare a reorganizarii liceelor, scoala s-a numit Liceul industrial Joseph Haltrich.

Dupa Revolutia din 1989, scoala s-a numit Liceul teoretic Joseph Haltrich, cu limbi de predare romana si germana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Scoala_din_deal_din_Sighisoara2.JPG
atestare istorica sighisoara orasului regal cracovia viena
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018733 (s)